Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najlepšia práčka je podľa časopisu dTest od LG
Zdielať na

Najlepšia práčka je podľa časopisu dTest od LG

Zdroj: lge.sk

Časopis dTest otestoval práčky s predným plnením. Najlepšiou je LG. Dať bielizeň do práčky a vytiahnuť ju čistú. To je asi sen každého z nás. Lenže nie všetky práčky splnia túto jednoduchú požiadavku. Nezávislá organizácia Občianske združenie spotrebiteľov TEST, ktorá vydáva časopis dTest, otestovala práčky s predným plnením.

Hodnotili sa kategórie ako pranie, pláchanie, odstreďovanie, dĺžka pracieho cyklu, spotreba a ďalšie dôležité parametre. Najlepšiou práčkou, a teda aj víťazom májového testu (2011), sa stala práčka LG F1480QDS.

Naplnená technológiami

Práčka LG F1480QDS skvele obstála v celkovom hodnotení. Najväčší náskok získala pri hodnotení parametra »Pranie«. Tu bola ohodnotená známkou 1,1. Takejto známke sa nepriblížila žiadna iná testovaná práčka.

lge.sk



Navyše práčka LG F1480QDS je nabitá technológiami. Tou najdôležitejšou je Direct Drive, kedy je k pohybu bubna použitý unikátny krokový motor. Ten je nielen veľmi tichý a spoľahlivý, ale predovšetkým vďaka nemu je možné vyvinúť nové metódy prania. Práčka tak používa niekoľko špeciálnych pohybov bubna, ktoré zaisťujú dokonalé pranie. Táto funkcia sa nazýva 6 Motion alebo 6 pohybov.

Základom je klasický pohyb s pádom, kedy bielizeň plynule prepadáva na vodnú hladinu. To vie samozrejme aj klasická práčka. Druhým pohybom je drhnutie. Jedná sa o intenzívny pohyb, ktorý rýchlejšie rozpúšťa prášok a ten sa dostáva dovnútra vlákien bielizne. Voda potom rýchlejšie uvoľňuje nečistoty. Ďalším špeciálnym pohybom je filtrácia. To je unikátny spôsob čistenia bielizne.

Bubon sa rýchlo roztočí, takže bielizeň sa rozprestrie po obvode bubna, podobne ako pri žmýkaní. Do stredu bubna sa vstrekuje voda a tá sa dostáva na bielizeň. Vďaka odstredivej sile voda prechádza bielizňou a má dostatočnú silu na odplavenie rozpustených nečistôt. Veľmi účinné pri praní je tiež jemné váľanie bielizne pod vodnou hladinou.

Špeciálny motor

Keď sme sa začali zaujímať o situáciu na trhu s práčkami, zaujala nás jedna zvláštna vec: Práčky od LG sú už tri roky najpredávanejšími na 50 trhoch celého sveta, v USA je LG jednotkou dokonca už 4 roky. Čím výnimočný je tento výrobca, že jeho práčky majú tak neohrozenú pozíciu? Zaujímalo nás, čo stojí za takýmto úspechom. Je to špeciálna patentovaná technológia motora Direct DriveTM. O čo ide?

Bežná práčka má obyčajný elektromotor, ktorý cez remeň a remenicu poháňa bubon. Motor tak bubnom točí a nič ďalšieho sa nedeje. Naproti tomu práčky LG Direct DriveTM používajú špeciálny krokový motor (invertor), ktorý je pripevnený priamo k bubnu.

Tento systém prináša len samé pozitíva. Odpadajú vibrácie a tým nestabilita práčky. Pranie je neuveriteľne tiché. Krokový motor má dlhšiu životnosť a spoľahlivosť - aj preto je na neho úplne ojedinelá záruka 10 rokov. Ale predovšetkým: Tým že je použitý krokový motor je možné optimalizovať pohyb bubna tak, aby vypranie bielizne bolo úplne dokonalé.

Energetická úspora

Práčky LG sú tiež extrémne úsporné. Vďaka systému Fuzzy Logic si práčka najskôr zistí, koľko bielizne je do nej vložené a naplánuje počet prepieracích cyklov, vypočíta spotrebu vody. Počas prania potom senzory kontrolujú samotný proces, či napríklad nevzniká veľa peny.

Najviac energie spotrebuje práčka pri ohreve vody. Zatiaľ čo bežné práčky používajú klasické vykurovacie telesá, práčky LG používajú špeciálne vykurovacie teleso z chirurgickej ocele. Chirurgická oceľ je veľmi odolná a v spojení s kvalitným pracím práškom nedochádza k usadzovaniu vodného kameňa. Tým je zaručená dlhšia životnosť práčky.

Technologický líder

Pri preskúmavaní možností práčok značky LG nám začalo pripadať, že naša stará práčka je prakticky dinosaurus. Žiadne moderné technológie, žiadne pranie riadené procesorom, jednoducho len pranie bielizne vo vode. Práčky LG sú z novej generácie elektrospotrebičov. Sami sme vyskúšali, že perú ticho, rýchlo, úsporne, postrážime si kvalitu prania a vďaka záruke 10 rokov máte istotu, že sa práčka nepokazí po dvoch rokoch.

Investícia do novej práčky sa teda vráti veľmi skoro. Nielen na ušetrenej vode a elektrickej energii pri praní, ale aj na dlhšej životnosti oblečenia, ktoré nie je pri praní tak namáhané a pri žehlení, ktoré je oveľa jednoduchšie.

www.lge.sk