Polojasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Slováci teraz viac opravujú a majstrujú
Zdielať na
Ekonomika

Slováci teraz viac opravujú a majstrujú

Zdroj: Jamie Proctor/ilustračné

Hospodárska kríza z mnohých z nás spravila domácich kutilov

Na splátky si ľudia oveľa viac začali brať úvery na náradie pre domácich majstrov a na stavebniny. Najčastejšie opravujú kúpeľne, menia podlahové krytiny a investujú do kotlov, kúrenia a  plynofikácie. Celkový objem peňazí, ktorý spoločnosť od januára do marca slovenským spotrebiteľom napríklad v segmente kúrenia poskytla, sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2008 zvýšil až o 229 %.

Kvôli kríze sa teraz ľudia oveľa častejšie spoliehajú pri drobných opravách domu či bytu iba na seba, na čo potrebujú náležité vybavenie a príslušenstvo. Vŕtačky, zváračky, obklady, skrutkovače, stavebniny, píly – tieto výrobky teraz najčastejšie zákazníci vyhľadávajú v regáloch obchodov pre domácich majstrov a remeselníkov.

Objem peňazí poskytnutých Home Creditom, napríklad na nákup stavebných dielov, vzrástol o 129 %, pri opravách a vybavení kúpeľní ide o 120-% zvýšenie. Priemerná výška jedného nákupu na splátky sa v porovnaní s prvým kvartálom minulého roku zvýšila o 9 % na takmer 500 eur (15.063 Sk).

V prípade, že sa Slováci rozhodnú investovať do zveľaďovania bývania viac peňazí, nakupujú na splátky najčastejšie kozuby a pece, plynové kotly alebo plastové okná. Ľudia si tiež berú na splátky v Home Credite kachle a dlažbu do kúpeľní či laminátové podlahy. V segmente podlahových krytín zaznamenala spoločnosť v prvom kvartáli 2009 nárast objemu poskytnutých peňazí o 125 %. Hitom slovenských záhrad tejto jari sú kosačky, benzínové i elektrické píly alebo brúsky.

Majstri sa prebudili aj v Českej republike, kde je situácia podobná. Predaj na splátky s Home Creditom sa rovnako zvýšil v segmente náradia a stavebníctva. Oproti obyvateľom Slovenska západní susedia investujú viac do zveľaďovania záhrady, nákupov turbo grilov, krovinorezov a štiepačov dreva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy