Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedia viac, ako ostatní?! Francúzi priznali, že lovia UFO!
Zdielať na

Vedia viac, ako ostatní?! Francúzi priznali, že lovia UFO!

PARÍŽ / Každý rok pribúdajú prípady, kedy ľudia nahlásia, že videli UFO. Množstvo krajín ale nie je ochotných vynakladať financie na preverovanie neidentifikovateľných lietajúcich tanierov.

V Európe existuje jeden špecializovaný tím, ktorý je riadený štátom. Črtá sa jedna otázka: Vie Francúzsko viac než my ostatní? Aby ste navštívili sídlo Francúzskeho vesmírneho strediska v Toulouse, nepotrebujete stroj času.

Zelené trávniky, široký bulvár, kde po oboch stranách stoja masívne, dlhé a obdĺžnikové kancelárske bloky. Je tu iba málo známok života, hoci v kanceláriách, ktoré sa podobajú krabiciam, pracuje 1 500 ľudí.

Práca na plný úväzok

Francúzsko má najväčšiu kozmickú agentúru v celej Európe. Ide o dôsledok vesmírnych pretekov zo 60. rokov a veľkého odhodlania prezidenta Charlesa de Gaullea udržať Francúzsko nezávislé na Spojených štátoch vybudovaním vlastných družíc, nosných rakiet a elitného vesmírneho výskumu, informovala britská BBC.

Vedľajším účinkom toho všetkého je, že Francúzsko je v súčasnosti jedinou krajinou v Európe, ktoré udržuje na plný úväzok pracujúci štátny úrad pre výskum UFO.

Reprofoto/CNES

Jeden taký existoval aj v Británii a v Dánsku, ale pre rokmi boli oba zrušené kvôli rozpočtovým škrtom.

Navštevované stránky

Francúzsko má pre výskum UFO štyroch stálych zamestnancov a desať dobrovoľníkov, ktorí dostávajú preplatené náklady za každú výpravu do terénu, kde preverujú správy o pozorovaní podivných objektov na oblohe.

Tím s názvom Geipan, čo predstavuje skratku pre Skupinu pre výskum a informácie o fenoméne neidentifikovateľných vzdušných predmetov.

Reprofoto/CNES

Jej šéfom je Xavier Passot, ktorý sedí v kancelárii plnej desiatok kníh o UFO a hordami dokumentov. Tím výsledky publikuje na svojich internetových stránkach, ktoré mesačne navštívi približne 30 tisíc ľudí.

Prístup k letovým trasám

Tím dostáva priemerne dve správy o videní UFO denne. O každom prípade sa vyplní jedenásťstránkový dokument. Jeho cieľom je zaznamenať čo najviac dostupných informácií či odradiť prípadných vtipálkov.

Ak niekto tvrdí, že videl na nebi podivné svetlá, tím môže online preveriť, či sa pozorovanie neprekrýva s trasou niektorého z civilných lietadiel. Rovnako má prístup aj k letovým trasám vojenských strojov.

Reprofoto/Daily Mail

Často zatemnená myseľ

Fotografie, ktoré svedkovia údajného neidentifikovateľného lietajúceho objektu vyfotili a vyzerajú zaujímavo, zamestnanci tímu Geipan môžu zavolať políciu na dané miesto, aby overili dôveryhodnosť svedkov.

Môžu prípadne kontaktovať ich susedov, či svedkovia nepopíjali predošlý večer viac než mali, prípadne nepožili omamné látky, ktoré im mohli zatemniť myseľ.

Práve fajčiari sú podľa Passota častými svedkami, ktorí nahlásia UFO. Obyčajne spozorujú niečo pred barom či vlastným domom, fajčia a zamyslene hľadia na nebo.

Odraz stropného svetla

Úrad má v dokumentácii množstvo fotografií lietajúcich objektov, z ktorých niektoré vyzerajú nadpozemsky. Napríklad na jednej z fotografií je podivný svietiaci ovál, ktorý sa vznáša nad Marseille.

Tím dokázal zistiť, o čo v skutočnosti išli. Nebola to invázia z Marsu, iba odraz stropného svetla v aute.

Úrad registruje od 70. rokov približne 400 prípadov pozorovania UFO, ktoré sa nepodarilo doteraz objasniť. Členovia tímu veria, že vo vesmíre nie sme sami.

UFO nad Iránom?

Nedávno sa pasažierom lietadla komerčnej linky, ktoré letelo nad Iránom nakrútili niečo, čo sa veľmi podobá na UFO. Dokazujú to zábery, ktoré sa objavili na kanáli YouTube.

Objekt mal podľa nich letieť veľmi rýchlo a cestujúci ostali v šoku. Hoci je veľmi malý, je jasne vidieť, že nemá krídla ako lietadlo.

Súvisiace články