Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Boeing patentoval nový dron. Môže sa zmeniť na ponorku
Zdielať na

Boeing patentoval nový dron. Môže sa zmeniť na ponorku

WASHINGTON / Boeing patentoval dron, ktorý môže nielen lietať, ale tiež sa ponoriť do vody a operovať pod hladinou. Slúžiť môže napríklad na podmorský výskum.

Nový dron Boeingu sa vypúšťa z lietadla. Vo vode dron zasunie svoje krídla a namiesto nich sa objavia vrtule. Tie poháňajú dron pod vodou. Ako let, tak plavbu pritom bude poháňať zatiaľ nešpecifikovaný motor.

Vo vode bude môcť dron útočiť, dodávať zásoby alebo vykonávať výskumnú činnosť. Keď dron svoju podvodnú misiu skončí, na zem pošle údaje do iného dronu alebo veliteľského centra.

Dron je zatiaľ len v pláne, takže konkrétny dátum výroby nie je známy.

Niekoľko účelov

Dron je bezpilotné lietadlo, ktoré môže byť riadené na diaľku alebo môže lietať samostatne pomocou predprogramovaných letových plánov či pomocou zložitejších dynamických autonómnych systémov. Bezpilotné lietadlá sa používajú často v armáde na prieskumné i útočné lety. Používajú ich ale aj napríklad pri hasení požiarov, policajnom sledovaní alebo prieskume terénu. Tiež pri fotografovaní zo vzduchu.

Prvé bezpilotné lietadlo zostrojil v roku 1916 Archibald Montgomery Low. Stroj pomenoval Aerial Target, čiže vzdušný cieľ.

Dron vyslaný na Ukrajinu zachytil znečistené mesto Doneck, pozrite si zábery:

Súvisiace články