Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dron vs. lietadlo. Ide vo vzduchu o život?
Zdielať na

Dron vs. lietadlo. Ide vo vzduchu o život?

BRATISLAVA / Lietadlo plné pasažierov sa mohlo dostať do kolízie s malým lietajúcim strojom, takzvaným dronom. Stalo sa to na najväčšom londýnskom letisku Heathrow. Samotný stret s rozbehnutým lietadlom by mohol mať fatálne následky. Takéto lietajúce stroje zažívajú boom aj u nás. Zatiaľ s nimi závažné problémy neboli.

Drony sú na prvý pohľad obratné a šikovné lietajúce hračky. Zanietenci ich ovládajú diaľkovými ovládačmi alebo GPS súradnicami. 

Práve takýto dron sa mal pri londýnskom letisku Heathrow dostať do blízkosti dopravného lietadla Airbus s takmer dvomi stovkami pasažierov. "Keď do takého prostriedku narazí lietadlo, je tam jednoznačné riziko, že to bude mať fatálne následky," hovorí pilot Peter Švec. 

Na Slovensku zaznamenali podľa oficiálneho stanoviska zatiaľ len jeden incident bezpilotného lietadla. "Poškodeným bol samotný dron. V tomto prípade nedošlo k stretu s iným lietadlom alebo človekom," povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Lietajú aj amatéri

S dronmi lietajú okrem profesionálov aj amatéri. Kameru dennodenne pri práci využíva aj Peter, ktorý s dronom lieta viac ako štyri rok. Hovorí, že ten kto to nevie, môže spôsobiť veľa škody a aj si ublížiť.

Len z vlastnej vôle preto najprv skúšal lietať na počítačovom trenažéri. "Rok a pol som lietal na trenažéri a rozbil som tam hromadu helikoptér," tvrdí Peter.

V prípade takého lietania však u nás nie je pre drony platná dokonalá legislatíva. Nejestvuje žiadny oficiálny výcvik.  A tu je problém. Bezpilotný stroj by sa totiž mohol dostať do rúk ľudí, ktorí s ním nevedia narábať. "Je to stále v plienkach. Či už v Spojených štátoch alebo vo vojnových zónach už spôsobili množstvo nežiadúcich škôd. To si trrba uvedomiť,"
Je to stále v plienkach.

Polovica 20. storočia

Dronom sa označuje akýkoľvek stroj, v ktorom nesedí človek. Ich počiatky siahajú do prvej polovice 20. storočia, no vážnejšie sa začali využívať v 70. rokoch. Výsostne ale išlo o vojenské aplikácie. Pozrite si priložené vide, dozviete sa viac:

Súvisiace články