Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Google ide do vesmíru, kupuje satelitnú spoločnosť
Zdielať na

Google ide do vesmíru, kupuje satelitnú spoločnosť

WASHINGTON / Spoločnosť Google kupuje satelitný start-up Skybox Imaging, ktorý vyrába malé satelity pre snímkovanie Zeme. Firma chce okrem vylepšovania mapových podkladov využiť satelity aj k šíreniu internetu, píše britská BBC.

Aké je hlavné posolstvo zatiaľ nedokončenej transakcie firmy Skybox Imaging, za ktorú Google minie 500 miliónov dolárov? Nebudeme ďaleko od pravdy, ak povieme, že ide o snahu čo najrýchlejšie dostať služby do tých oblastí, na ktoré zakázníci doteraz nedosiahli.

Google pred časom vyfúkol Facebooku firmu Titan Aerospace, ktorá plánuje vyrábať drony schopné vydržať vo vzduchu niekoľko rokov a prostredníctvom nich šíriť internet a snímať zemský povrch.

SITA

Šírenie internetu

Google sa chce posunúť o niečo vyššie a to až na obežnú dráhu. Počíta, že mu kúpou spoločnosti Skybox Imaging umožní vypustiť do vesmíru 24 malých satelitov.

Ich primárny účel je síce snímanie zemského povrchu, čo Google využije pre svoje mapové služby, ale za určitých okolností by mohli slúžiť aj k šíreniu internetu, píše britská BBC.

Silné zbrane

Pre šírenie internetu tak bude môcť Google využiť ako spomínané drony aj projekt Loom. Jeho chrbticou sa majú stať stratosférické balóny, ktoré ponesú dátové komunikačné zariadenia.

Reprofoto/Google Loom

Tie sa majú pohybovať v stratosfére vo výške približne 20 kilometrov. Finálne plány počítajú s vysielaním tisícky balónov, ktoré signálom pokryjú časť zemského povrchu. Video zverejnila sociálna sieť YouTube.com.

Google uviedol, že jeden balón je schopný pokryť na Zemi kruh o priemere 40 kilometrov. Kombinácia týchto troch technológií by mohla dať spoločnosti Google do ruky silné zbrane pre vyjednávanie s ďalšími partnermi, ktorí sa prostredníctvom nej chcú dostať k užívateľom v tých častiach sveta, kde internet dostupný nie je.

Malé satelity

Spoločnosť Skybox vznikla pred piatimi rokmi a momentálne má 100 zamestancov. V minulosti získala na rozbeh 91 miliónov dolárov.

Prvý zo satelitov SkySat-1 sa dostal na obežnú dráhu v roku 2013. Môže sa pochváliť svetovým prvenstvom v zaobstaraní HD videa Zeme komerčným satelitom.

Satelity Skyboxu sú relatívne malé - asi pätinové v porovnaní s klasickými družicami. Spotreba družíc predstavuje približne 100 Wattov.

Minulosť minulosťou

Od piatku Google spustil formulár, cez ktorý môžeme požiadať o vymazanie osobných údajov. Za prvé štyri dni spoločnosť dostala už štyridsaťjeden tisíc žiadostí. 

Pozrite si priloženú reportáž Beaty Ksenzsighovej:

K nariadeniu mazania osobných údajov prispel aj prípad Španiela, ktorý upozornil na to, že na internete sa objavili informácie o dražbe jeho domu. Informácie boli staré a poškodzovali jeho dobré meno. Spor napokon vyhral.

Súvisiace články