Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Google spustil formulár na mazanie osobných údajov
Zdielať na

Google spustil formulár na mazanie osobných údajov

BRATISLAVA / Od piatku Google spustil formulár, cez ktorý môžeme požiadať o vymazanie osobných údajov. Za prvé štyri dni spoločnosť dostala už štyridsaťjeden tisíc žiadostí. Najčastejšie sa ľuďom nepáči, že sa píše o ich dlhoch, exekúciách a zmazať chcú aj nevhodné fotografie.

Ak ste aj vy našli na internete niečo, čo poškodzuje vaše dobré meno, môžete využiť takýto formulár. Treba vyplniť kontaktné údaje a priložiť link stránky, kde sa sporné informácie, fotografie a videá nachádzajú. 

Google si všetkých preklepne. "Budeme prihliadať na to, či výsledky vyhľadávania obsahujú neaktuálne informácie o vašom súkromnom živote. Taktiež overíme, či je vo verejnom záujme, aby tieto informácie zostali v našich výsledkoch vyhľadávania. Napríklad ak súvisia s finančnými podvodmi, pracovnou nedbalosťou alebo odsúdením za trestný čin," uviedla vo vyhlásení spoločnosť Google.

Jednotné pravidlá

Spoločnosti sídliace mimo EÚ musia rešpektovať európske pravidlá ochrany osobných údajov. V piatok sa na tom dohodli európski predstavitelia. Dohoda o tom, že spoločnosti ako Google či Facebook musia rešpektovať európske pravidlá, je prvým krokom v rámci balíka reforiem, ktoré majú za cieľ sprísniť pravidlá ochrany súkromia.

"Všetky krajiny pôsobiace na európskej pôde musia prijať pravidlá," povedala komisárka EÚ pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingová.

V súčasnosti platí, že spoločnosti sa riadia tými zákonmi o ochrane osobných údajov, ktoré platia v krajine, kde majú sídlo. Podľa nových pravidiel však budú mať všetky krajiny EÚ jednotné pravidlá ochrany osobných údajov. To znamená, že spoločnosti už nebudú môcť viesť spory o tom, ktoré pravidlá pre nich platia.

Spoločnosť Facebook odmietla piatkovú dohodu komentovať. Už skôr v tomto roku nemecký súd rozhodol, že firma Facebook musí rešpektovať nemeckú legislatívu napriek tomu, že má sídlo v Írsku.

Nemecko spoločne s Európskou komisiou (EK) veľmi kriticky hodnotili spôsob, akým USA získavajú prístup k údajom. Táto kritika sa objavuje odvtedy, čo Edward Snowden minulý rok odhalil americké programy sledovania. "Teraz je chvíľa na to, aby európski ministri dali pozitívnu odpoveď na výzvu na prebudenie od Edwarda Snowdena," povedala Redingová.

Španiel vyhral na súde

K nariadeniu mazania osobných údajov prispel aj prípad Španiela, ktorý upozornil na to, že na internete sa objavili informácie o dražbe jeho domu. Informácie boli staré a poškodzovali dobré meno Španiela. Spor vyhral a tak ho Google musel vymazať.

"V rámci tohto konania musel súdny dvor zvážiť dva základné záujmy. Jednak záujem občanov na prístup k informáciím a potom záujem na ochranu súkromného života," uviedol hovorca zastúpenia Euróspkej komisie na Slovensku Andrej Králik. VIAC TU

Súvisiace články