Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Google musí mazať citlivé dáta tisícom Európanov
Zdielať na

Google musí mazať citlivé dáta tisícom Európanov

Zdroj: SITA

NEW YORK / Internetová spoločnosť Google zaznamenala v piatok počas prvé dňa služby pre vymazanie nežiaducich osobných údajov Európanov dvanásť tisíc žiadostí. Firma spustila internetový formulár v súvislosti s reakciou na nedávne rozhodnutie Súdneho dvora, podľa ktorého môžu ľudia od spoločnosti Google požadovať, aby na nich internet zabudol. Informáciu priniesol server FirstPost.com.

Nevhodné adresy

Ľudia, ktorí sa rozhodnú podať žiadosť, musia predložiť okrem iného digitálnu kópiu preukazu totožnosti, napríklad platný vodičský preukaz.

Ďalej je potreba vybrať z ponuky 32 európskych krajín, na ktoré sa vzťahujú zákony, poskytnúť internetovú adresy každého odkazu, ktorý chcú odstrániť a vysvetliť, prečo je príslušná adresa vo výsledkoch vyhľadávania irelevantná, zastaralá alebo iným spôsobom nevhodná.

Narušenie súkromia

Právo byť zabudnutý vo výsledkoch populárneho vyhľadávača Google priznal v nedávnom verdikte európskym občanom Súdny dvor Európskej únie. Stalo sa tak v prípade Španielak, ktorý sa sťažoval na údajné narušenie súkromia v súvislosti s dražbou jeho domu, píše FirstPost.com.

Google je najväčší internetový vyhľadávač na svete. V Európe spracováva až 90 percent všetkých dotazov k vyhľadávaniu. Odkaz na formulár nájdete TU.

Súvisiace články