Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Astronómovia pravdepodobne objavili deviatu planétu slnečnej sústavy
Zdielať na

Astronómovia pravdepodobne objavili deviatu planétu slnečnej sústavy

BRATISLAVA / Už pred sto rokmi zakladateľ observatória Percival Lowell špekuloval o existencii "Planéty X", ktorá sa nachádza na okraji slnečnej sústavy. Astronómovia teraz hovoria, že majú zatiaľ najdôveryhodnejší dôkaz o jej existencii. Volajú ju Planéta Deväť.

Orbitálne výpočty naznačujú, že planéta Deväť je asi desaťkrát hmotnejšia ako Zem a pohybuje sa po eliptickej dráhe okolo Slnka raz za 10 000 až 20 000 rokov. Nikdy sa však nedostane bližšie ako 200 násobok vzdialenosti Zeme a Slnka, teda 200 astronomických jednotiek. Podľa týchto výpočtov sa Planéta Deväť nachádza za Plutom, v ríši ľadových telies známych ako Kuiperov pás. O Objave píše server prestížneho vedeckého časopisu Nature.

Planétu Deväť síce vedci nevideli, ale odvodili jej existenciu od pohybu niekoľkých ďalších Kuiperových pásových objektov. V histórii sa už objavilo veľa podobných špekulácií o vzdialených Planétach X a preto môže aj Planéta Deväť skončiť v koši medzi neoverenými objavmi.

Dôkazy

"Keď som čítal informácie v štúdii o Planéte Deväť, moja prvá reakcia bola, že to je šialené," hovorí Mike Brown, astronóm z  Kalifornského inštitútu technológií v Pasadene, ktorý bol súčasťou výskumného tímu. "Ale keď sa pozriete na dôkazy a štatistiky, je veľmi ťažké dospieť k inému záveru," dodal vedec.

Brown a jeho kolega Konstantin Batygin opísali Planétu Deväť v článku publikovanom 20. januára vo vedeckom časopise Astronomical Journal.

Alessandro Morbidelli, špecialista na orbitálnu dynamiku z Univerzity Côte d'Azur vo francúzskom Nice po preskúmaní dokumentov hovorí, že je "úplne presvedčený, že planéta existuje". Nie všetci vedci sú však o jej existencii presvedčení.

Nečakaný objav

"Vo svojej kariére som už videl veľmi veľa takých objavov a tvrdení. A všetky boli nesprávne," hovorí zdržanlivo planetárny vedec Hal Levison zo Southwest Research Institute v americkom Colorade.

Tvrdenie o Planéte Deväť sa prvýkrát objavilo už v 19. storočí, kedy astronómovia predpovedali jej existenciu. Pri pátraní po nej, pri sledovaní odchýliek pohybu Uránu, vedci objavili planétu Neptún. "V istom zmysle sme pri výskume dúfali, že znovu prežijeme históriu," dodal Konstantin Batygin - jeden z vedcov, ktorý sa na výskume podieľali.

Planéta Deväť - neformálne prezývaná ako Phattie - je pravdepodobne menšia ako Neptún, ide o ľadovú planétu s vonkajšími plynnými vrstvami. Podľa vedcov, Planétu Deväť vytlačili na svoju aktuálnu polohu Urán a Neptún svojimi gravitačnými účinkami.

Potvrdenie objavu

Spozorovanie Planéty Deväť pomocou ďalekohľadu by mohlo byť ťažké, pretože trávi väčšinu času veľmi ďaleko od Slnka. Brown a Batygin ju hľadali pomocou špeciálneho ďalekohľadu z Havaja, zatiaľ bez úspechu. Začiatkom budúceho desaťročia uvedú do prevádzky ďalší superteleskop v Čile, tým sa zvýši šanca vedcov na jej spozorovanie.

Podľa vedcov existujú aj iné spôsoby ako overiť existenciu Phattie bez vizuálneho kontaktu. Napríklad skúmať jej gravitačný vplyv na ostatné planéty z takzvaného Kuiperovho pásu.

Objavili novú planétu, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články