Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko je medzi vesmírnou elitou, spolupracuje s najlepšími
Zdielať na

Slovensko je medzi vesmírnou elitou, spolupracuje s najlepšími

BRATISLAVA / Slovensko je medzi vesmírnou výskumníckou elitou. Oficiálne sa stalo spolupracovníkom tretej najväčšej vesmírnej agentúry na svete.

Vedci sa doposiaľ podieľali na vesmírnou výskume pod hlavičkou iných štátov. "Označenie ´vyrobené na Slovensku´by sme v kozme hľadali márne. Ratifikácia zmluvy o spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou ale všetko zmení," hovorí riaditeľ Astronomického ústavu SAV Aleš Kučera.

"Naši výskumníci zároveň získajú prístup k strategickým informáciám v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb," dodáva Alexander Kutka zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

"Vedecko-výskumné inštitúcie a podnikateľské štruktúry majú možnosť získavať financie a podávať projekty do Európskej vesmírnej agentúry," ozrejmuje predseda Slovenskej spoločnosti pre vesmírnu politiku Daniel Šagath.

Čakateľ na členstvo

Zatiaľ je Slovensko len čakateľom na členstvo. "Zo spolupráce vyplývajú aj povinnosti, a to nie len čo sa týka diplomacie, právny záležitostí, ale i financie," dodáva Kučera.

"Slovensko sa prvýkrát vo svojej histórii zaväzuje, že refinancuje určitý balík peňazí zo svojho rozpočtu. Pre nasledujúce päťročné obdobie je to približne 7 miliónov eur," hovorí Šagath.

Po dlhých rokoch práce a snahy dostať sa medzi elitu vesmírneho výskumu chýba Slovákom len krôčik. Nadšenie ale brzdí jeden fakt. "Otázka spolupráce jednotlivých organizácii, univerzít a ďalších inštitúcií v našej malej krajine, pričom sa v niektorých prípadoch dokonca hovorí o neprekonateľných rozporoch," uzatvára Kučera.

Slovensko je medzi vesmírnou elitou, pozrite si reportáž:

Súvisiace články