Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Selfie z vesmíru. Astronaut odfotil netradičný záber
Zdielať na

Selfie z vesmíru. Astronaut odfotil netradičný záber

ISS / Astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Timothy Peake, ktorý v piatok ako prvý Brit vystúpil do voľného vesmíru, zverejnil na Twitteri selfie z pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Na fotografii je v odraze jeho helmy vidieť nielen fotoaparát, ale aj jeho amerického kolegu Tima Kopru.

"Vzrušujúca vesmírna prechádzka sa navždy vryla do mojej pamäte - veľmi neuveriteľný pocit," napísal Peake na Twitteri k piatkovému výstupu.

"Veľmi ďakujem tímu na Zemi, ktorý to umožnil a ktorý nás udržal v bezpečí. Idete chalani!" dodal.

Piatková pracovná zmena mimo orbitálneho komplexu mala pôvodne trvať 6,5 hodiny, pre problém s možnou netesnosťou Koprovho skafanderu, ale letové stredisko misiu ukončilo o dve hodiny skôr.

Dvojica ale hlavnú úlohu splnila - vymenila chybný regulátor napätia.

Problémy pre skafander

Dôvodom prerušenia pracovnej zmeny bola vodná bublina, ktorá sa vytvoria na Koprovej prilbe. Letové stredisko vnímala riziko ako veľmi vážne, keďže v roku 2013 sa pre únik kvapaliny vo vnútra ochranného obleku takmer utopil taliansky kozmonaut Luca Parmitano.

Astronauti si čas vo vesmíre krátia kadejakými aktivitami. Napríklad dali šumivú tabletu do vodnej bubliny. Pozrite sa, čo sa stalo:

Zdielať na

Súvisiace články