Polojasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pavúky zabíjajú a žerú ryby
Zdielať na

Pavúky zabíjajú a žerú ryby

BAZILEJ / Niektoré druhy pavúkov lovia a požierajú ryby. Pavúky sa pritom živia hmyzom. Pomocou jedu sú schopní zabiť a skonzumovať ryby, ktoré sú niekoľkokrát väčšie ako oni sami. Informoval britský The Daily Mail.

Vedci zo švajčiarskej univerzity v Bazilej sa spoločne s kolegami z Austrálie zhromaždili a zdokumentovali celý rad prípadov, kedy pavúky ulovili ryby.

Zistili, že päť čeľadí pavúkov zabíjajú ryby v prírode, ďalšie tri sú toho schopné v laboratórnych podmienkach, píše britský The Daily Mail.

Hostina na suchom mieste

Niektoré pavúky dokážu plávať alebo sa potopiť, prípadne sú schopné pohybu po vodnej hladine. Väčšinou sú vybavené silným jedlom, ktorý ochromí nervový systém rýb. Enzýmy im umožnia stráviť korisť omnoho väčšiu a ťažšiu než sú oni sami. Video sa objavilo na sociálnej sieti YouTube.

Pavúky zabíjajú ryby príležitostne na všetkých kontinentoch planéty okrem Antarktídy. Najviac prípadov bolo zaznamenaných na Floride, kde žijú článkonožce čiastočne vo vode a požierajú malé sladkovodné ryby. Ich dĺžka nepresahuje sedem centimetrov.

Počas číhania na korisť sú pavúky pripravené na útok, zadné nohy zaprú o kameň či rastlinu a predné položia na vodu. Ulovenú rybu zatiahnu na suché miesto, kde ju zožerú. Hostina im zaberie aj niekoľko hodín.

Pavúk gymnasta

Nemeckí vedci objavili pred časom na marockej Sahare pavúka, ktorému by mohol závidieť nejeden gymnasta. Vynaliezavý tvor zvolil originálny spôsob úniku. V prípade ohrozenia začne robiť premety.

Pozrite si priložené video:

Osemnohý tvor žije v stavbe, ktorá má tvar rúrky. Tká si ju v piesku a zostáva ukrytý pod piesočným viečkom. Objavuje sa až v noci, keď hľadá potravu.

Súvisiace články