Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO. Pozrite sa, čo dokáže osemnohý gymnasta
Zdielať na

VIDEO. Pozrite sa, čo dokáže osemnohý gymnasta

RABAT / Nemeckí vedci objavili na marockej Sahare pavúka, ktorému by mohol závidieť nejeden gymnasta. Vynaliezavý tvor zvolil originálny spôsob úniku. V prípade ohrozenia začne robiť premety, píše americký The New York Times.

Objavuje sa v noci

Rýchlosť pavúka sa premetom zdvojnásobí - z jedného metra za sekundu na dva metre. Tento manéver stojí veľa energie. Je poslednou možnosťou úniku. "V prípade, že to urobí päť až desaťkrát za jeden deň, zahynie," povedal listu The New York Times biológ Peter Jäger. Ten pavúka identifikoval.

Tvor žije v stavbe, ktorá má tvar rúrky. Tká si ju v piesku a zostáva ukrytý pod piesočným viečkom. Objavuje sa až v noci, keď hľadá potravu.

Vedec sa rozplakal

Ďalší pavúk s latinským názvom Carparachne aureoflava dokáže robiť podobné premety, ale len z kopca. Pomáha mu pri tom gravitácia. Nový druh dokáže robiť premety nielen na rovine, ale aj do kopca.

Oficiálne dostal nový pavúk latinské označenie Cebrennus rechenbergi podľa vedca Ingo Rechenberga, experta na bioniku. Doktor zaznamenal pavúka, keď sa večer prechádzal s baterkou v púšti na juhovýchode Maroka. "Zobral som ho do ruky, nebál som sa," povedal doktor.

Robotické modely

Večer premety nevidel. Pavúka si odniesol do karavanu, ktorý mu ich ráno predviedol. "Bolo to senzačné, rozplakal som sa," dodal.

Rechenberg každoročne jazdí z Nemecka do Maroka so svojím karavanom, aby študoval púštne druhy a staval robotické modely založené na ich správaní. Od svojho nálezu skonštruoval robota, ktorý pohyby pavúka napodobňuje.

Súvisiace články