Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenská družica mieri do vesmíru, sprostredkuje nový zvuk
Zdielať na

Slovenská družica mieri do vesmíru, sprostredkuje nový zvuk

BRATISLAVA / Už dávno ju majú také štáty ako Bulharsko, ale aj Maurícius či Srí Lanka. Slovensko sa vypustenia svojej družice dočká o niekoľko mesiacov. Teda takmer 60 rokov po tom, čo sa z vesmíru ozvalo premiérové vysielanie vôbec prvej družice v histórii a to ruského Sputniku 1.

Cestu za tým, aby sa z vesmíru konečne ozvala aj  prvá slovenská družica, si Slováci sami poriadne sťažili. Odmietli ju totiž skladať ako lego z hotových komponentov. Všetko, čo potrebovali, sa rozhodli vyrobiť si samy.

"Tridsať odborníkov z Košíc, Žiliny a Bratislavy pracovalo na tomto projekte za niekoľko sto tisíc eur približne 4 roky," hovorí Róbert Lászlo zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Záverečná fáza

"Teraz je všetko v záverečnej fáze testovania. A to je pri práci, ktorá pripomína náročnú a maximálne presnú činnosť hodinára,  najstresovejším," myslí si Róbert.

"Išlo iba o jeden zo štyroch testov. Tie ďalšie skúmali, či slovenská družica dokáže pobyt vo vesmírnych podmienkach nielen prežiť, ale aj v nich fungovať," povedal Matúš Kocka zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Zvuk z vesmíru

"Doľaďuje sa, aj jedna z najdôležitejších funkcií, a to komunikácia medzi družicou, ktorá by mala lietať vo výške okolo 700 kilometrov a riadiacim strediskom," vysvetľuje Ondrej Závodský zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

No najdôležitejším je veľmi zaujímavý vedecký experiment, ktorý je jedným z hlavných cieľov projektu. "Družica by mala sprostredkovať zvuk, ktorý na Zemi nemôžeme počuť, pretože nám v tom bráni atmosféra," prezrádza Ondrej.

Pozrite si reportáž redaktorky Márie Dulaiovej:

Súvisiace články