Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
KĽDR oslavuje výročie založenia strany, Kim je pripravený na vojnu s USA
Zdielať na

KĽDR oslavuje výročie založenia strany, Kim je pripravený na vojnu s USA

Zdroj: SITA

PCHJONGJANG / Severná Kórea v sobotu oslavuje 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce (KSP) a pri tejto príležitosti usporiadala mohutnú vojenskú prehliadku. Podľa BBC zrejme najväčšiu v dejinách tejto izolovanej ázijskej krajiny. Prezident Kim Čong-un potom v prejave vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na akúkoľvek vojnu, ktorú povedú Spojené štáty

"Revolučná výzbroj strany znamená, že sme pripravení viesť akúkoľvek vojnu, ktorú vyprovokujú americkí imperialisti," vyhlásil severokórejský vodca na hlavnom Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu. Prítomný bol aj vysoký predstaviteľ Čínskej komunistickej strany ako vyslanec prezidenta Si Ťin-pchinga.

Severná Kórea pravidelne odsudzuje vojenské cvičenie Spojených štátov a Južnej Kórey a označuje ich za prípravu na vojnu. "Naše revolučné sily sú pripravené chrániť náš ľud a modré nebo nad našou vlasťou," uviedol Kim a zdôraznil nevyhnutnosť naďalej "všetkými prostriedkami" posilňovať severokórejskú armádu.

Vojenská veľmoc

Vraj vďaka tejto politike sa KĽDR stala "nedobytnou pevnosťou" a "globálnou vojenskou veľmocou", tvrdil Kim, ktorý podľa pozorovateľov vyzeral uvoľnene a sebaisto.

Prehliadka mala začať už dopoludnia, jej začiatok sa ale zrejme kvôli dažďu posunul zhruba o tri hodiny, takže začala až popoludní miestneho času. Prehliadka bola tradičnou ukážkou vojenskej sily režimu. Štátna televízia ukazovala zábery tisícok vojakov pochodujúcich v zástupoch cez Kim Ir-Šenovo námestie, nasledovali kolóny tankov a ďalšej vojenskej techniky.

Impozantná prehliadka

Severokórejskej sily sa chváli rastúcu flotilou bezpilotných lietadiel, rakiet dlhého doletu a ďalších zbraní, ktorých ukážky sú pozorne sledované kvôli zisteniu noviniek v arzenále jednej z najuzavretejších krajín sveta. Agentúra AFP označila dojem z prehliadky za impozantné.

Na Kim Ir-Šenovom námestí ako ústredný bod slávností od rána prúdili davy ľudí s kyticami plastových kvetín. "Nech žije neporaziteľná Kórejská strana práce," hlásal transparent vyvesený z balóna nad námestím, pomenovanom po zakladateľovi KĽDR a otcoch terajšieho severokórejského vodcu.

Jadrová skúška

KĽDR pred oslavami avizovala, že by mohla vypustiť raketu dlhého doletu s družicou. Američania ale zhruba pred mesiacom na základe analýzy satelitných snímok dospeli k záveru, že na hlavnej severokórejskej strelnici sa žiadna takáto akcia nechystá.

Vedci naopak objavili pohyb v priestore severokórejskej jadrovej strelnice, jeho dôvody sú ale nejasné.

Krajina, v ktorej vládne tretia generácia Kimov ako jediná komunistická dynastia v dejinách, podnikla tri jadrové testy, a to v októbri 2006, v máji 2009 a potom vo februári 2013. Teraz hrozí štvrtou skúškou jadrovej zbrane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy