Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Severná Kórea ohlásila objav všelieku. Má liečiť AIDS, MERS a ebolu
Zdielať na

Severná Kórea ohlásila objav všelieku. Má liečiť AIDS, MERS a ebolu

PCHOJONGJANG / Severná Kórea ohlásila v piatok objav všelieku, ktorý údajne lieči blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS) a ďalšie nákazlivé ochorenia. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na štátne médiá v Pchjongjangu.

Prípravok s názvom "Kumdang-2" vyvinula severokórejská štátna farmaceutická spoločnosť Pugang Pharmaceutical. Je vyrobený z výťažkov ženšenu a takzvaných prvkov vzácnych zemín.

Nový injekčný roztok údajne aktivuje imunitný systém a je vysoko efektívny nielen pri liečbe, ale aj prevencii infekčných ochorení. "Zistili sme, že injekcia predchádza rôznym zhubným epidémiám ako účinný imunitný aktivátor," uviedol riaditeľ spoločnosti Pugang, ktorého citovala severokórejská agentúra KCNA.

Pochybnosti

Osoby, ktorým bol podaný uvedený prípravok údajne neochoreli, ani keď cestovali do oblastí zasiahnutých epidémiami. "Kumdang-2 si vie účinne poradiť aj s vírusom MERS," napísala KCNA. Vyhlásenie vydali v situácii, keď v susednej Južnej Kórei evidujú už 166 prípadov nákazy a 24 úmrtí na MERS.

Podľa agentúry Jonhap však tvrdenie o novom všelieku vzbudzuje pochybnosti vzhľadom na nízku úroveň zdravotníctva v Severnej Kórei, kde mnohí obyvatelia stále trpia tuberkulózou a ďalšími nebezpečnými ochoreniami.

Strach Pchjongjangu

Vyhlásenie KĽDR nie je možné overiť z nezávislých zahraničných zdrojov a znalci pomerov v tejto izolovanej komunistickej krajine považujú tvrdenie Pchjongjangu za vysoko nepravdepodobné.

Severná Kórea už v minulosti podľa vlastných neoverených tvrdení vyvinula liek voči vírusu SARS a vtáčej chrípke.

Režim v Pchonjangu sa mimoriadne obáva šírenia nákazlivých chorôb. Kvôli obavám z epidémie eboly vlani zakázal zahraničným turistom vstup na územie KĽDR, ktorý bol v platnosti zhruba päť mesiacov.

Trest smrti

Predaj šperkov na čiernom trhu, krádež súkromného majetku či úmyselné poškodenie vojenských zariadení patria medzi zločiny, za ktoré v KĽDR hrozí trest smrti. Medzinárodná federácia pre ľudské práva (FIDH) zverejnila zoznam viac ako dvadsiatich zločinov, za ktoré v krajine pod vládou diktátora Kim Čong-una hrozí ten najvyšší trest.

Kim Čong-un údajne popravil ministra obrany, pretože zaspal, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy