Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zbehov zo Severnej Kórey ubúda. Kim zlepšil ekonomiku i propagandu
Zdielať na

Zbehov zo Severnej Kórey ubúda. Kim zlepšil ekonomiku i propagandu

SOUL / Počet Severokórejčanov, ktorí hľadajú útočisko v susednej Južnej Kórei, výrazne poklesol. Posledné údaje ukazujú, že za rok 2014 utieklo len 1396 ľudí, pričom v období rokov 2008 až 2013 každoročne domovinu opustilo až do 2900 obyvateľov.

Dôvodov, prečo sa počet migrantov klesol, je hneď niekoľko, píše britský denník The Guardian. Kim Čong-una pripisuje zbehom väčší význam, ako jeho otec. Popri lepšom zabezpečení hranice nasadil aj propagandu.

V minulosti sa režim tváril, že zbehovia z krajiny neexistujú. Teraz severokórejské médiá pravidelne prinášajú príbehy naivných ľudí, ktorí ušli zo socialistického raja do kapitalistického pekla na juhu a teraz tam trpia biedou.

Ekonomika

Drvivú väčšinu utečencov v minulých rokoch vyhnali ekonomické problémy v domovine a vidina bohatstva v susednom štáte.

Ale Severná Kórea už nie je taká chudobná, ako bola. Hoci mnohým obyvateľom hrozí stále podvýživa, smrť hladom už nie je každodennou hrozbou ani pre tých najchudobnejších.

Podnikaví Severokórejčania si v súčasnosti na živobytie zarobiť dokážu. V krajine sa rozšírili napríklad technické start-upy, preto sa viacerí rozhodnú neriskovať útek na juh.

SITA

Severokórejský posun smerom k trhovej ekonomike zároveň zvýšil aj cenu úplatku, za ktorý sú ochotné pohraničné stráže utečenca pustiť na druhú stranu.

V roku 2008 stačilo na hraniciach zaplatiť 50 dolárov, no v týchto dňoch stúpla cena na 3000 až 6000 dolárov.

Napriek tomu stále existujú takzvané "reťazové úteky", keď sa niekto dostane za hranice a tam zarobí peniaze, ktorými dokáže dostať cez hranicu ďalšieho člena rodiny.

Zmena postoja

Kim Čong-un považuje masové úteky miestnych za nebezpečenstvo, ktoré môže ohroziť budúcnosť režimu.

Verí, že čím viac Severokórejčanov odíde na juh, tým viac informácií o skutočnom živote mimo režimu prenikne späť do krajiny.

Aby počet utečencov minimalizoval, prišiel s novou a sofistikovanou politikou. 

SITA

Za posledné roky sprísnil bezpečnosť na hraniciach. Postavil viaceré ploty na severokórejskej strane a v oblasti rozmiestnil väčší počet vojakov.

V rovnakom čase začala brať vážnejšie bezpečnosť hraníc aj Čína. Medzi oboma krajinami nainštalovala ploty z ostnatého drôtu i kamerové systémy.

Propaganda

Okrem polície a ekonomických stimulov, Kim Čong-un vsadil aj na rozsiahlu propagandistickú kampaň.

Donedávna miestne média o utečencoch mlčali. Oficiálne takýto odpadlíci neexistovali, pretože žiaden človek by predsa neutiekol zo "socialistického raja" do "kapitalistického pekla".

Najnovšie začali severokórejské médiá hovoriť o utrpení naivných utečencov, ktorí sa nechali zlákať za hranice. Migrantov už nevykresľujú ako nepriateľov štátu, ale ako ľudí, ktorých ideologická ostražitosť bola slabá, preto podľahli volaniu z juhu.

SITA

Prezentácia juhokórejskej spoločnosti je tiež sofistikovanejšia. Už nie je vykresľovaná ako miesto biedy a zúfalstva.

Namiesto toho Severná Kórea v médiách naznačila, že Južná Kórea je pomerne bohatá krajina, ale tiež priznali, že utečenci sa na blahobyt a prosperitu môžu nanajvýš pozerať v juhokórejských filmoch a seriáloch.

Migranti sú v susednej krajine na dne spoločenského rebríčka a musia sa popasovať okrem iného aj s diskrimináciou.

SITA

Nedávno sa krajina musela vyrovnať aj s javom takzvaných "dvojitých zbehov", utečencov, ktorí najprv odišli na juh, no rozhodli sa vrátiť domov.

O týchto navrátilcoch hovoria bežne v médiách a oni sami popisujú strasti života utečencov v kapitalistickej Južnej Kórei. Takéto varovania priamo z prvej ruky sa stali obzvlášť efektívnym spôsobom, ako odradiť ďalších potenciálnych zbehov.

Odchod za prácou

Ďalšia politika, ktorú zaviedla nová vláda, je podpora legitímnej pracovnej migrácie. Drvivá väčšina utečencov sa najprv presunie do Číny, aby zarobili peniaze a neskôr sa rozhodne migrovať do Južnej Kórei. Severokórejská vláda znížila záujem potenciálnych utečencov aj tým, že zlepšila dohľad a kontrolu pracovnej migrácie.

SITA

Táto politika podnietila šikovných obyvateľov, aby namiesto nelegálneho úteku do Číny hľadali napríklad pracovné tímy, ktoré sú viazané na Čínu, Rusko alebo blízky východ. Zarobia tak peniaze a nemusia nelegálne utekať.

Kim Čong-un tiež uvoľnil pravidlá individuálneho cestovania do zahraničia, čo bolo doteraz prakticky nemožné.

Na cestu do Číny tak Severokórejčania môžu požiadať o pas, potrebné víza a následne vycestovať.

Komunistická Severná Kórea sa vie aj baviť. Pozrite ako oslavovali:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy