Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
KĽDR odpálila do mora rakety, Kórea a USA ukončili prvé cvičenie
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR odpálila do mora rakety, Kórea a USA ukončili prvé cvičenie

SOUL, PCHJONGJANG / Severná Kórea odpálila do mora pri východnom pobreží krajiny sedem rakiet. Informovalo o tom juhokórejské ministerstvo obrany, ktoré citovala agentúra AFP.

Išlo o strely zem-vzduch a na operáciu osobne dohliadal severokórejský vodca Kim Čong-un.

KĽDR odpálila rakety deň pred skončením jedného z dvoch spoločných vojenských cvičení, ktoré pravidelne usporadúvajú Spojené štáty a Južná Kórea. Washington a Soul trvajú na tom, že ide o čisto obranné manévre, Pchjongjang ich pravidelne upodozrieva, že ide o nácvik invázie do KĽDR.

Bezpečnostná kríza

Cvičenie Key Resolve začalo 2. marca a zúčastnilo sa ho zhruba 10 000 juhokórejských a 8 600 amerických vojakov, išlo ale o prevažne počítačové simulované cvičenie rozoberajúce rôzne scenáre možných konfliktov.

Rovnaký deň sa začalo aj osemtýždňové cvičenie Foal Eagle, ktoré sa odohráva viac v teréne so zapojením pozemných, námorných i vzdušných síl.

Už na začiatku americko-juhokórejských manévrov odpálila Severná Kórea do mora pri východnom pobreží dve balistické rakety krátkeho doletu. Rezolúcia OSN KĽDR zakazuje akékoľvek skúšky balistických rakiet; juhokórejské ministerstvo obrany v tejto súvislosti varovalo, že sa Pchjongjang pokúsi vyvolať "bezpečnostnú krízu".

Rádio BBC v Kórei

Rádio BBC plánuje začať vysielať v Severnej Kórei a vytvoriť tak protipól propagande tamojšieho režimu. Napísal to britský denník The Telegraph s odvolaním sa na hovorcu stanice. Vedenie BBC sa teraz snaží nájsť spôsob, ako obísť nariadenia Pchjongjangu zakazujúce vysielať v KĽDR zahraničným médiám.

"Zvažujeme, či by bolo možné vyvinúť životaschopné spravodajstvo pre ľudí zo Severnej Kórey, aj keď existujú významné prekážky, ako zlý prístup k internetu a prísna kontrola toho, na čo sa ľudia môžu pozerať alebo čo môžu počúvať," povedal podľa The Telegraph hovorca BBC.

Kybernetické útoky

Denník špekuluje, že svojím krokom by sa BBC nepochybne dostala do konfliktu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Vysielanie by viedlo k protestom pred britskou ambasádou. Británia by sa tiež mohla stať terčom kybernetických útokov vedených zo Severnej Kórey, ako sa to stalo minulý rok v štúdiu Sony Pictures kvôli filmu The Interview o pláne CIA zavraždiť Kim Čong-una.

Téma prípadného severokórejského servisu je podľa The Telegraph veľmi citlivá. BBC minulý rok vysielanie v KĽDR dokonca vylúčila. Proti návrhu sa postavili aj vysokí predstavitelia britského ministerstva zahraničia v obave, že by bol britský ambasádor v Pchjongjangu konštantne predvolávaný "na koberček".

Tlak členov komory

Zmenu postoja vedenia stanice BBC World Service zapríčinil tlak niektorých členov Dolnej snemovne a Snemovne lordov a narastajúce medzinárodné obavy ohľadom dodržiavaní ľudských práv v KĽDR.

Do Severnej Kórey už vysiela napríklad Hlas Ameriky, Radio Free Asia alebo juhokórejská stanica KBS.

Prísny severokórejský režim urobil minulý rok mimoriadny ústupok. Otvoril sa novinárom z amerického CNN. Zdá sa však, že len na oko. Sprievod totiž dôsledne dohliadal na to, kam sa namieri kamera zahraničnej delegácie:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy