Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
KĽDR protestuje proti cvičeniu Američanov. Streľbou
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR protestuje proti cvičeniu Američanov. Streľbou

SOUL/PCHJONGJANG / Severná Kórea odpálila zo svojho východného pobrežia dve strely krátkeho doletu, ktoré po asi 490 kilometroch dopadli do mora. Rakety KĽDR odpálila len niekoľko hodín pred začiatkom pravidelného spoločného vojenského cvičenia Južnej Kórey a USA, napísala agentúra Reuters.

Severokórejské odpálenie rakiet vzápätí ostro kritizovalo Japonsko, podľa ktorého predstavovalo ohrozenie námornej aj leteckej dopravy.

Pchjongjang označuje pravidelné americko-juhokórejské vojenské manévre za prípravu vojny a "nácvik invázie" do KĽDR. Cvičenie potrvá do konca apríla.

Jasná provokácia

KĽDR odpálila rakety do mora bez toho, aby vyhlásila  zónu bez lodnej či leteckej dopravy, čo je podľa Soulu jasná provokácia. "Ak bude KĽDR robiť provokatívne kroky, naša armáda ostro a tvrdo zakročí tak, aby to Severná Kórea poriadne ľutovala," povedal hovorca juhokórejského ministerstva obrany.

Severná Kórea testuje často svoje strely krátkeho doletu, ktoré jej medzinárodné spoločenstvo nezakazuje. OSN zaviedlo sankcie proti KĽDR len za odpaľovanie rakiet dlhého doletu.

Obranný charakter

V reakcii na chystané každoročné vojenské cvičenie Američanov a Juhokórejcov, Severná Kórea už začiatkom februára tiež cvične odpálila novú riadenú strelu určenú k ničeniu nepriateľských plavidiel.

Pchjongjang sa tento rok ponúkol, že zastaví jadrové testy, ak Washington manévre odvolá. Spojené štáty ponuku odmietli s tým, že cvičenia majú obranný charakter.

Mimoriadny ústupok

Prísny severokórejský režim urobil mimoriadny ústupok. Otvoril sa novinárom zo zahraničia. Zdá sa však, že len na oko. Sprievod totiž dôsledne dohliadal na to, kam sa namieri kamera zahraničnej delegácie.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy