Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
KĽDR začala cenzurovať hovory, ľudí čakajú náhodné kontroly
Zdielať na

KĽDR začala cenzurovať hovory, ľudí čakajú náhodné kontroly

PCHJONGJANG / Severokórejský totalitný režim začiatkom februára spustil masové monitorovanie a cenzúru telefonických hovorov. Kontrolou vhodnosti sa zaoberá novo vytvorený úrad označený číslom 1080. Hoci nie je jasné, ako režim hovory cenzuruje, Severokórejci sa musia prinajmenšom obávať kontrol obsahov telefónov.

O spustení činnosti nového špeciálneho úradu, ktorý tamojšia štátna bezpečnosť zaviedla už v novembri minulého roka, informovalo Radio Free Asia. Ako dôvod pre spustenie monitorovania uvádza nárast sociálnych trestných činov a činnosť proti režimu prostredníctvom telefonických zariadení.

Správa hovorí o zahájení aktívnej cenzúry týkajúcej sa výhradne legálne používaných mobilných telefónov obyvateľov krajiny, píše server Upi.com.

Policajná kontrola

Agenti nového úradu majú široké právomoci. Vo svojej správe sa agentúra odvoláva na nemenované zdroje priamo v totalitnej krajine. Informácie ale nemožno overiť.

Radio Free Asia neuvádza, ako cenzúra prebieha. Podľa serveru NKNews.org je možné urobiť si predstavu zo skôr zverejnej správy Americko-kórejského inštitútu, ktorý sa mobilným telefónom v KĽDR venuje.

Severokóreci napríklad musia počítať s tým, že ich môže na ulici zastaviť policajt a skontrolovať obsah ich telefónov.

Veškerá komunikácia v mobilnej sieti je v KĽDR sa nahráva, monitoruje a zálohuje v obsiahlej databáze. Odvoláva sa na výpoveď svedka, ktorý údajne video riadiace centrum, ktoré v reálnom čase monitoruje obsah textových správ.

Majitelia mobilov z Číny riskujú

V totalitnej KĽDR funguje iba jediný mobilný operátor Koryolink, ktorý je plne kontrolovaný režimom. Pokrýva iba 14 percent územia, na ktorom však žije celých 94 percent obyvateľov.

Kvôli vysokým nákladom si v chudobnej krajine môže mobilný telefón dovoliť len malá hŕstka ľudí. Do krajiny sa vo veľkom pašujú mobily z Číny. Ich majitelia v prísnej totalite riskujú veľa.

Pozrite si priložené video. V hlavnej úlohe Kim Čong-un:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy