Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ako za čias studenej vojny. S aerolínkami z KĽDR cestujete tak trochu inak
Zdielať na
Zaujímavosti

Ako za čias studenej vojny. S aerolínkami z KĽDR cestujete tak trochu inak

PEKING/PCHJONGJANG / Lietadlá sú stále modernejšie a modernejšie. Nie každý si však luxus počas letu užíva. Leteckí nadšenci preferujú úplne niečo iné. Napríklad severokórejské aerolínky Air Koryo.

V momente, ako vstúpil na palubu severokórejského lietadla sa cítil, akokeby sa vrátil do čias studenej vojny. Bernie Leighton je letecký nadšenec a pre neho, ako i mnohých iných, to bol pocit mimoriadne vzrušujúci.

Po rokoch čakania, realitný investor Leighton si konečne sadol do vzácneho Iľjušinu IL-62 sovietskej výroby.

V kabíne vyhráva vojenská hudba, letušky rozdávajú komunistické časopisy - takto vyzeral Bernieho let spoločnosťou Air Koryo z Pekingu do Pchjongjangu. "Bol to neuveriteľný zážitok," priznal.

Reprofoto CNN

A z jeho úst ide o veľkú chválu. Letel už totiž minimálne v päťdesiatke rôznych strojov a nazbieral asi dva milióny leteckých kilometrov. "Podľa západných štandardov je IL-62 trošku starý, ale patrí k najnovším lietadlám, v akých som v poslednej dobe letel," cituje Bernieho CNN.  

Reprofoto CNN

Interiér lietadla vyzerá podľa Bernieho asi ako čakáreň u doktora z čias Sovietskeho zväzu. Zvláštne čalúnenie, škvrnité linoleum na stenách. "Áno je to čudné," hovorí. "Ale aj veľkolepé a dobre udržiavané," dodal.

Ako cestovať do KĽDR

Bernie je skutočný letecký nadšenec. Bez váhania povie, kde a kedy bolo lietadlo vyrobené. Znalosti a skúsenosti v tejto oblasti získal, keď pracoval ako letecký analytik.

Ako sám hovorí, letieť do KĽDR je pre  človeka zo Západu trošku iné. Posádka je však dokonale upravená a organizovaná, letušky hovoria plynule po anglicky. "Vyzerá to tak, že v KĽDR patrí práca v letectve medzi najprestížnejšie profesie," hovorí. Počas letu mu ponúkli studené kura, zemiakové pyré a pletenku so šunkou. "Vôbec to nebolo strašné," povedal. Ako dezert dostal ovocný šalát. 

Reprofoto CNN

Bernie spomína na svoje lety so severokórejskými aerolínkami. "Niektorí cestujúci boli paranoidní. Mali pocit, že pod alebo nad naším lietadlom videli odlesky vojenských lietadiel," hovorí. Dodáva, že strach mať netreba. "Pamätajte si však, že ste v tridsať rokov starom ruskom lietadle. Je to občas čudný pocit," žartuje. 

Podobným nadšencom ako Bernie je aj Sam Chui. Ten si severokórejské aerolínky nevie vynachváliť. "Ponúkajú kvalitné služby. Len používajú trošku iné nástroje. Ako letecký nadšenec si ich určite užijete," hovorí.

Pozrite si jedno z jeho početných videí:

Zdielať na