Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Severná Kórea zaviedla povinnú vojenskú službu pre ženy
Zdielať na
Zahraničie

Severná Kórea zaviedla povinnú vojenskú službu pre ženy

PCHJONGJANG / Povinnú vojenskú službu pre ženy sa rozhodla zaviesť Severná Kórea v snahe posilniť svoje ozbrojené sily. S odvolaním sa na zdroje z tohto uzavretého komunistického štátu, o tom informoval britský denník The Guardian.

Povolávací rozkaz sa bude týkať žien vo veku od 17 do 20 rokov, vo všetkých mestách a provinciách. S napĺňaním tohto cieľa KĽDR už začala. Dievčatá, ktorých sa povolávací rozkaz týka, prechádzajú tradičnou prehliadkou, pri ktorej zdravotníci kontrolujú ich fyzickú spôsobilosť a vyšetrujú, či netrpia nejakou nákazlivou chorobou.

Dvakrát v roku

Pre ženy bola minimálna výška pre službu v armáde v roku 2012 znížená na 142 centimetrov, ale tento limit údajne nie je príliš dodržiavaný.

Nástup na vojenskú službu je v KĽDR tradične dvakrát do roka - v apríli a auguste
. Ženy doteraz mohli absolvovať vojenskú službu na základe dobrovoľného prihlásenia. Do povinnej vojenskej služby ženy nastúpia prvýkrát v apríli tohto roku.

Vojaci 10 rokov

Podľa novej politiky ale nebudú musieť ženy stráviť v armáde takú dlhú dobu ako muži. Zatiaľ čo pre vojakov je povinná vojenská služba desať rokov, vojačky budú v armáde len do dosiahnutia 23 roku, píše The Guardian.

Okrem vojenskej služby, sa ženy zapájajú aj do spartakiád. Veľkolepé spartakiády organizované režimom nie sú ani zďaleka minulosťou. Obyvatelia mesta zaplnili miestne ulice a námestia a nadšene si užívali cvičenie.

Pozrite si, ako to v Pchjongjangu vyzerá počas takej spartakiády:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy