Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kim Čong-un sa lietania nebojí, pilotuje Air Force un
Zdielať na

Kim Čong-un sa lietania nebojí, pilotuje Air Force un

PCHJONGJANG / Kim Čong-una zachytil fotograf prvýkrát v sovietskom lietadle Iľjušin IL-62 zhrbeného a sediaceho pri popolníku. Informuje o tom portál MailOnline.co.uk.

Lietadlo prezývané Air Force Un bolo najväčšie tryskové lietadlo, ktoré v roku 1963 vzlietlo na oblohu. Teraz sa predáva za 65 000 libier (takmer 90 000 eur). So samovládcom cestovalo 200 ľudí, vrátane pomocníkov a šéfa amrády, a tak ho prirovnávajú k Air Force One - lietadlu amerického prezidenta Obamu.

Na tabuľu nedosiahne

Severokórejsky vládca využil cestu lietadlom, aby preskúmal rozostavané bytové domy. Fotografie zverejnila kórejská Ústredná tlačová agentúra deň pred oslavou narodenín zosnulého Kim Čong-ila.

Neskôr sa pešo presunul na ulicu Ulica budúcich vedcov, aby následne ukazovadlom na tabuli ukázal šéfovi armády dokončený projekt bytových domov. Ak by nemal paličku, na tabuľu by nedosiahol.

Lietania sa bál

Použitie lietadla je odklon od zvykov Kimovho otca, ktorý sa lietania bál a aj cestu do Ruska či Číny absolvoval súkromným obrneným vlakom. Existencia súkromného lietadla vyšla na povrch minulý rok v máji, kedy štátni tajomníci zverejnili fotografie ako z neho vystupuje na červený koberec spolu so svojou ženou Ri Sol-ju, píše britský portál MailOnline.co.uk.

Známi z Kimovho okolia tvrdia, že vodca sa z lietania teší a že sa snažil pomáhať pri pilotovaní stroja, aj keď nie je známe, či má kvalifikáciu ako pilot.
"Kim Čong-un má rád pilotovanie lietadiel," povedal vládny zdroj v Soule.

Šestnásty február je pre Severokórejčanov štátny sviatok. V tento deň sa narodil otec súčasného vládcu Kim Čong-una, Kim Čong-il. Práve tieto dni tisícovky armádnych dôstojníkov hromadne prisahajú vernosť vedeniu KĽDR a dynastii Kimovcov.

Pozrite si oslavy pri príležitosti narodenín Kim Čong-ila:

Súvisiace články