Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pestujte jablká a zničte USA, vyzýva režim Kórejčanov
Zdielať na
Zahraničie

Pestujte jablká a zničte USA, vyzýva režim Kórejčanov

PCHJONGJANG / Severokórejska komunistická vláda vo štvrtok zverejnila 310 nových politických sloganov, ktorými občanov vyzýva k pestovaniu voňavých jabĺk či zeleniny v skleníkoch, k útočnému poňatiu športov aj k oslave vládnucej dynastie Kimov. Ako obyčajne nechýba ani zdôraznenie nutnosti skoncovať s americkou imperialistickou špinou, píše agentúra AFP.

Severokórejci sú na nekonečný prúd propagandistických hesiel zvyknutí od narodenia. Zoznam plný viet zakončených výkričníkom, ktorý vo štvrtok publikovala oficiálna tlačová agentúra KCNA, zostavila vládnuca Kórejska strana práce k 70. výročiu svojho založenia a k 70. výročiu oslobodenia Kórejského polostrova od japonskej nadvlády.

Pestujte v skleníkoch

"Nech sa ovocie len hrnie a jeho sladká vôňa pohltí vzduch nad záplavou jabloní na úpätí priesmyku Čchol!", "Nech sa naša krajina zmení na krajinu húb!", "Pestujte veľa zeleniny v skleníkoch!", povzbudzujú Severokórejcov poľnohospodárske slogany.

Práve toto odvetvie možno najviac odhaľuje problémy krajiny, keď zdôrazňuje naliehavú potrebu zvýšiť produkciu, aby "boli vyriešené problémy ľudí s obživou a aby sa zlepšila ich strava", podotýka agentúra AFP.

Ďalšie heslá sa týkajú vojenskej sily krajiny, hospodárstva, vedy a technológie, vzdelania, umenia a športu. "Športové zápasy hrajte útočne!" žiada od Severokórejcov vládnúca strana.

USA pripravujú inváziu

Najdlhšie slogany sa týkajú chvály zosnulých niekdajších vodcov KĽDR Kim Ir-sena a Kim Čong-ila a výziev k vernosti terajšej hlave štátu Kim Čong-unovi.

Slogany pritom navodzujú vedením udržované zdanie, že občania Severnej Kórey sa musia všetkými silami brániť pred intrigujúcimi nepriateľmi - na čele so Spojenými štátmi - ktoré pripravujú inváziu a zotročenie KĽDR, píše agentúra AFP.

"Ak sa nepriateľ odváži napadnúť našu krajinu, zničte ho do posledného muža!" hlása jeden z apelov vo vojenskej sekcii. V nej je tiež zahrnutá výzva pre manželky vojakov, aby "boli spoľahlivými pomocníčkami svojich mužov".

Slogany naspamäť

"Valila sa na nás nepretržitá lavína sloganov," spomína si severokórejský utečenec Ri Min-pok, ktorý utiekol z KĽDR pred 14 rokmi a teraz žije v Južnej Kórei. "Museli sme sa veľa z nich učiť naspamäť, aby sme dávali najavo vernosť režimu, ale pomaly tie slogany strácali pre všetkých význam, zvlášť po hladomore v 90. rokoch," konštatoval 57-ročný Ri.

"Napríklad ten slogan o zelenine a skleníkoch sa opakuje už desiatky rokov. Problém je, že vtedy nikto nemal materiál, aby si ich postavil," dodal.

Severná Kórea je stále jednou z najizolovanejších krajín sveta. Hlavné mesto Pchongjang je metropolou v pravom slova zmysle. Jeho návšteva patrí k veľkým zážitkom a spadajú do kategórie neuveriteľné.

Veľkolepé spartakiády organizované samotným režimom tu nie sú ani zďaleka minulosťou:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy