Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
KĽDR chcela za summit s Južnou Kóreou 10 miliárd dolárov
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR chcela za summit s Južnou Kóreou 10 miliárd dolárov

SOUL / Severná Kórea údajne v roku 2009 žiadala od Južnej Kórey desať miliárd dolárov v hotovosti a pol milióna ton potravín ako podmienku pre usporiadanie spoločného summitu.

Podľa agentúry Reuters to vo svojej knihe uvádza bývalý juhokórejský prezident I Mjong-bak s tým, že odmietol zaplatiť akúkoľvek čiastku za konanie schôdzky na najvyššej úrovni.

Prvé stretnutie vodcov oboch kórejských štátov sa uskutočnilo v roku 2000, kedy sa stretol juhokórejský exprezident Kim Te-džung so severokórejským diktátorom Kim Čong-ilom.

Nobelova cena

Kim Te-džung sa za to dočkal ocenenia, že výrazne prispel k zlepšeniu medzikórejských vzťahov a získal Nobelovu cenu za mier. Neskôr boli tieto úspechy poškvrnené, keď bol Kim Te-džungov blízky spolupracovník usvedčený, že prinútil firmu Hyundai poslať krátko pred summitom do KĽDR 450 miliónov dolárov, uviedla agentúra AP.

I Mjong-bak, ktorý stál na čele Južnej Kórey v rokoch 2008 až 2013, vo svojich memoároch pripravovaných k vydaniu na budúci týždeň, píše, že konanie ďalších summitov znemožnili požiadavky KĽDR na podobné platby.

Účet za summit

V zozname podmienok daných Južnej Kórei bolo okrem iného dodanie 400 tisícov ton ryže, 100 tisícov ton obilia, 300 tisícov ton hnojív i desaťmiliardový kapitál, ktorý chcela KĽDR použiť k zriadeniu banky.

"Dokument vyzeral ako akýsi bežný 'účet za summit', ktorý zahŕňal zoznam pomoci, ktorú musíme poskytnúť, a program schôdzky," konštatoval I Mjong-bak, ktorý poskytol ústrižky zo svojej autobiografickej knihy s predstihom novinárom.

Tajná návšteva

Podľa I Mjong-baka vysoký predstaviteľ severokórejskej rozviedky tajne navštívil v roku 2010 Južnú Kóreu, aby zistil možnosti konania summitu, a rovnakým spôsobom vyslal tiež Soul svojho agenta do KĽDR. I Mjong-bak povedal, že vyslanec Pchjongjangu, ktorý bol toho roku v Soule, bol neskôr po návrate na Sever verejne popravený.

Kim Čong-il sa po prvom historickom summite z roku 2000 stretol v roku 2007 tiež s Kim Te-džungovým následníkom Ro Mu-hjonom a pokračoval v snahe presadiť ďalšiu schôdzku za spomínaných podmienok až do svojej smrti v roku 2011.

Potopenie korvety

Prekážkou usporiadania novej schôdze sa okrem požiadavkov na poskytnutie obrovskej finančnej a potravinovej pomoci stalo aj potopenie juhokórejskej korvety Čchonan so 46 námorníkmi na palube z roku 2010, ktorú podľa medzinárodnej komisie spôsobilo severokórejské torpédo.

Stretnutie sa neuskutočnilo, pretože Pchjongjang svoj podiel na útoku poprel, píše vo svojej knihe I Mjong-bak.

I Mjong-bak tiež v diele konštatuje, že politika zbližovania, pri ktorej jeho krajina poskytovala KĽDR štedrú pomoc za minimálne ústupky, nebola správna - Severná Kórea totiž značnú časť humanitárnej podpory použila k rozvoju svojho jadrového a raketového programu.

Nový summit

Kim Čong-ilov syn a nástupca Kim Čong-un a nastávajúca juhokórejska prezidentka Pak Kun-hje tento mesiac prehlásili, že sú ochotní usporiadať nový medzikórejský summit. KĽDR v piatok stanovila ako podmienku pre rozhovory zrušenie sankcií zo strany Južnej Kórey, čo Soul odmietol.

Severná Kórea pri príležitosti 65. výročia jej založenia zorganizovala veľkú vojenskú prehliadku. Zúčastnil sa jej aj jej vodca Kim Jong-un, vnuk zakladateľa Kim Ir-sena.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy