Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
KĽDR odsúdila sankcie USA za hackerské útoky
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR odsúdila sankcie USA za hackerské útoky

PCHONGJANG / Severná Kórea ostro odsúdila najnovšie sankcie, ktoré na ňu uvalili Spojené štáty americké ako prvú reakciu na decembrový hackerský útok proti firme Sony Pictures. Podľa agentúry Reuters označili Severokorejci sankcie za nepriateľský a represívny krok.

Neustále a jednostranné akcie Bieleho domu podľa stanoviska ministerstva zahraničných vecí KĽDR, ktoré citovala štátna tlačová agentúra KCNA, vraj dokazujú, že USA prechovávajú voči Severnej Kórey nepriateľstvo. Nové sankcie vraj len utvrdia vôľu obyvateľov brániť suverenitu krajiny.

Prezident Barack Obama rozšíril v piatok sankcie na tri firmy a organizácie, vrátane severokórejskej tajnej služby, a desiatich vládnych činiteľov KĽDR s väzbami na obchod so zbraňami.

Spojené štáty už v minulosti vyhlásili proti KĽDR sankcie za jej jadrový program, tie nové sú ale vôbec prvé, ktoré sú reakciou na údajný hackerský útok. Postihnuté osoby a firmy nebudú mať prístup k americkým finančným zdrojom a americké firmy s nimi nesmú udržiavať obchodné kontakty.

Štúdio Sony Pictures sa v decembri stalo terčom hackerského útoku kvôli filmu The Interview. Ten má zosmiešňovať vodcu Kim Čon-una. Washington z neho následne obvinil Severnú Kóreu, ktorá obvinenia odmieta. Štúdio Sony Pictures z bezpečnostných obáv zrušilo uvedenie filmu do kín, ale film sa nakoniec v obmedzenom rozsahu k divákom dostal.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy