Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
USA sa pohybujú po tenkom ľade. Povolili komédiu o vodcovi KĽDR
Zdielať na
Zahraničie

USA sa pohybujú po tenkom ľade. Povolili komédiu o vodcovi KĽDR

WASHINGTON / Filmová komédia The Interview, ktorá pre zosmiešňovanie severokórejského vodcu Kim Čong-una vyvolala diplomatické napätie medzi USA a KĽDR, sa bude premietať vo viac ako 200 amerických kinách. Oznámil to hovorca spoločnosti Sony Pictures, ktorá pre obavy o bezpečnosť najskôr premietanie zastavila. Uvedenie filmu však budú sprevádzať obmedzenia.

"Nikdy sme sa uvedenia filmu The Interview nevzdali a sme potešení, že náš film bude na Boží hod premietaný v kinách," uviedol šéf filmového štúdia Michael Lynton. "Zároveň sa sústredíme na to, aby sme zaistili aj ďalšie paltformy a viac kín, aby sa film dostal k čo najširšiemu publiku," dodal.

Amerického prezidenta Baracka Obamu rozhodnutie spoločnosti Sony potešilo. "Prezident víta rozhodnutie Sony povoliť premietanie filmu," uviedol hovorca Bieleho domu. "Prezident jasne povedal, že sme krajinou, ktorá verí v slobodu prejavu a v právo na umelecký prejav. Rozhodnutie vítame," dodal.

Hrozili útokmi

Obama pôvodné rozhodnutie Sony Pictures neuviesť film, skritizoval. Považoval ho za chybu, ktorá by mohla vytvoriť precedens, že nejaký diktátor môže zaviesť cenzúru v USA. Pozrite si reportáž: 

Štúdio Sony Pictures, ktoré film zosmiešňujúci vodcu KĽDR vyrobilo, sa stalo terčom hackerského útoku. Washington z neho obvinil KĽDR, ktorá to odmietla a pohrozila útokmi na Biely dom, Pentagón a ďalšie americké ciele.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy