Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
KĽDR popiera vinu na hackerskom útoku, navrhuje spoločné vyšetrovanie
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR popiera vinu na hackerskom útoku, navrhuje spoločné vyšetrovanie

PCHJONGJANG/SOUL / Severná Kórea chce spolupracovať so Spojenými štátmi na vyšetrovaní hackerského útoku na americkú spoločnosť Sony Pictures, ktorá natočila film o lídrovi KĽDR Kimovi Čong-unovi.

USA na základe analýzy FBI obvinila z kyberútoku práve Severnú Kóreu, ktorá však považuje toto obvinenie za nepodložené. KĽDR dokonca pohrozila Washingtonu vážnymi dôsledkami v prípade, že spoločné vyšetrovanie hackerského útoku odmietne.

"V reakcii na nepodložené obvinenia navrhujeme viesť spoločné vyšetrovanie," citovala agentúra KCNA nemenovaného severokórejského predstaviteľa, podľa ktorého chce KĽDR dokázať, že s útokom nemá nič spoločné.

Obamova kritika

Film The Interview je paródia o vymyslenom atentáte na severokórejského vodcu. Po hackerskom útoku firma Sony zrušila premiéru filmu plánovanú na 25. decembra.

Jej rozhodnutie kritizoval americký prezident Barack Obama, ktorý si myslí, že diktátorom sa nesmie ustupovať. Spoločnosť sa obhajuje tvrdením, že hľadá nového distribútora filmu.

Pozrite sa, čo sa deje v Bielom dome po tom, čo sa prevalil hackerský útok:

Obama tiež obvinil z útoku Severnú Kóreu, pričom k tomuto obvineniu sa pridala v sobotu aj Južná Kórea. FBI nezverejnila dôvody, prečo dospela k záveru, že za kyberútokom je KĽDR.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy