Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vražda Kim Čong-una do kín nepôjde, za hackerskými útokmi stojí KĽDR
Zdielať na
Zahraničie

Vražda Kim Čong-una do kín nepôjde, za hackerskými útokmi stojí KĽDR

NEW YORK / Hackerský útok a vyhrážky pred plánovanou premiérou filmu Šialené interview má na svedomí Severná Kórea. Komunistická diktatúra si neželala, aby filmová spoločnosť Sony Pictures začala premietať najnovšiu komédiu.

Film o dvojici novinárov, ktorým tajná služba prikáže zavraždiť počas rozhovoru Kim Čong-una, mal prísť do amerických kín vo štvrtok. Stále viac sa ich ale rozhodlo premietanie odložiť po hrozbách hackerov, ktorí vystupujú pod menom Strážcovia mieru.

"Na miestach a v časoch, kde sa bude The Interview premietať, vám jasne ukážeme, k akému osudu by mali byť odsúdení tí, ktorí hľadajú zábavu v terore," odkázali hackeri.

Prvý útok sa mal podľa výhražného listu odohrať na štvrtkovej premiére v New Yorku, ktorú usporiadatelia zrušili, píše CNN.

Pozrite si priloženú reportáž Martiny Uličnej:

Neochota popredných reťazcov

Spoločnosť Regal Cinemas podľa agentúry Reuters oznámila, že uvedenie filmu do kín odkladá. Magazín The Hollywood Reporter s odvolaním na nemenované zdroje informoval, že ani spoločnosti AMC, Cinemark a Cineplex nebudú film premietať.

Spoločnosť Sony ešte v stredu večer oznámila, že vianočné uvedenie filmu kvôli neochote popredných reťazcov ruší.

Severokórejská vláda už v júni  film Šialené interview odsúdila ako propagácia terorizmu a vojenský akt. "Stojíme za našimi filmármi a ich právom na slobodu vyjadrovania a tento výsledok nás veľmi sklamal," citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy