Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
KĽDR chce jednanie o jadrových testoch s USA
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR chce jednanie o jadrových testoch s USA

NEW YORK / Severná Kórea ponúkla Spojeným štátom americkým priame medzivládne jednanie, aby ich presvedčila o opodstatnenosti svojho návrhu na pozastavenie svojich jadrových testov. V utorok to povedal námestník severokórejského veľvyslanca pri OSN An Mjong-hun.

Washington piatkový návrh Pchjongjangu na jadrové moratórium odmietol, pretože KĽDR zaň požadovala zrušenie tohtoročného spoločného vojenského cvičenie s Južnou Kóreou. 

Pokiaľ by Washington návrhy Pchjongjangu prijal, potom by "bolo v tomto roku možné na Kórejskom polostrove veľa vecí," povedal diplomat. "Vláda KĽDR je pripravená vysvetliť svoje zámery spojené s týmto návrhom priamo aj Spojeným štátom. Sme na to pripravení, pokiaľ budú Spojené štáty požadovať dodatočné objasnenie nášho návrhu," povedal An podľa agentúry Reuters.

Zastretá hrozba

Ministerstvo zahraničia USA označilo v sobotu návrh KĽDR za zastretú hrozbu. Uviedlo, že návrh bezdôvodne spojuje jadrové testy a dlhodobé spoločné cvičenia.

"Odmietnutím nášho návrhu Spojené štáty znova preukázali, že mienia pokračovať vo zvyšovaní útočného potenciálu v Južnej Kórei, zatiaľčo po nás požadujú, aby sme vlastné obranné schopnosti neposilovali. Je to neprijateľné a neodôvoditeľné," povedal An.

Pchjongjang odovzdal príslušný návrh Spojeným štátom v piatok prostredníctvom nešpecifikovaného kanálu a uviedol pritom, že "je načase, aby USA urobili odvážne rozhodnutia pre mier a stabilitu na kórejskom polostrove".

Príprava na inváziu

Severná Kórea označuje spoločné americko-juhokórejské vojenské manévre za prípravu na inváziu, pretože obaja spojenci opakovane prehlasujú, že nemajú v úmysle na KĽDR zaútočiť.

Severná Kórea uskutočnila jadrové skúšky v rokoch 2009,2009 a 2013. Prípadný štvrtý jadrový test by bol ďaľšou vzdorovitou reakciou na medzinárodný nátlak na Pchjongjang s požiadavkou, aby sa KĽDR vzdala svojho jadrového programu.

Športový deň

Každú druhú nedeľu v mesiaci sa v Pchjongjangu koná športový deň. V severokórejskom Pchjongjangu sa konali dni športu. Obyvatelia mesta zaplnili miestne ulice a námestia a nadšene si užívali cvičenie.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy