Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Severokórejci zaplnili mestá a námestia. Užívali si spartakiádu
Zdielať na

Severokórejci zaplnili mestá a námestia. Užívali si spartakiádu

PCHJONGJANG / Veľkolepé spartakiády organizované samotným režimom nie sú ani zďaleka minulosťou. V severokórejskom Pchjongjangu sa konali dni športu. Obyvatelia mesta zaplnili miestne ulice a námestia a nadšene si užívali cvičenie.

Obyvatelia Pchongjangu zaplnili ulice a námestia aby si tak uprostred januára utužili zdravie. 

Deň športu je tradíciou už viac ako 20 rokov, od roku 1992.

Športový deň sa v hlavnom meste Severjnej Kórey koná každú druhú nedeľu v mesiaci.

Pozrite si priložené video:

Luxus a zábavné parky

Severná Kórea je stále jednou z najizolovanejších krajín sveta. Hlavné mesto Pchongjang je metropolou v pravom slova zmysle. Jeho návšteva patrí k veľkým zážitkom a spadajú do kategórie neuveriteľné.

Po cestách sa premávajú autá luxusných značiek. Nechýbajú športové Lexusy, či posledné modely BMW alebo Audi. Miestne ženy chodia oblečené modernejšie a farebnejšie ako vo zvyšných častiach sveta. Nosia vysoké podpätky a zdobia ich drahé drahokamy.

Miestami máte pocit, že ste sa ocitli v zábavnom parku. Na Kimovom námestí sa nachádzajú repliky miniatúrnych tankov, rakiet a bronzové sochy Kima a jeho syna Kim Čong-ila.

"Zábavné parky, vodné parky s toboganmi, jazdecké parky - všetky sú zamerané na elity. Bežní obyvatelia sa sem nedostanú," vysvetľuje bývalý americký diplomat Evans Revere, ktorý strávil niekoľko rokov v Severnej Kórei.

VIAC SI PREČÍTAJTE TU: Luxusné budovy a zábavné parky. Aj to je Pchjongjang

Novinári zo CNN vpustení do krajiny

Prísny severokórejský režim na jeseň urobil mimoriadny ústupok. Otvoril sa novinárom zo zahraničia. Zdá sa však, že len na oko. Sprievod totiž dôsledne dohliadal na to, kam sa namieri kamera zahraničnej delegácie.

Novinárom z americkej stanice CNN sprievod ani na chvíľku nedovolil zamiešať sa medzi bežných obyvateľov Pchongjangu.

V takmer ľudoprázdnych uliciach to bolo aj náročné. Sprievodcovia s výbornou angličtinou návštevu na každom kroku presviedčali o slobode. "Vybrali sme si čučche za svoju vieru," hovorí severokórejčanka.

VIAC SA DOČÍTATE TU: Severná Kórea vpustila do krajiny novinárov CNN

Súvisiace články

Najčítanejšie správy