Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
REPORTÁŽ: Kim Čong-il (†69) je mŕtvy! Život v jeho skanzene
Zdielať na

REPORTÁŽ: Kim Čong-il (†69) je mŕtvy! Život v jeho skanzene

Vo veku 69 rokov zomrel vodca komunistickej Severnej Kóreii Kim Čong-il. Nadránom nášho času o tom informovali televízie BBC a CNN. Pohreb bude 28. decembra.

Kim ešte minulý rok označil za svojho nástupcu tretieho syna Kim Čong-una. Vodca stalinistického štátu zomrel na infarkt. Oficiálna propaganda tvrdí, že "zomrel vo vlaku pre "vysokú fyzickú a duševnú záťaž."

Reakcie svetových lídrov sú zatiaľ zdržanlivé. Juhokórejská armáda vyhlásila stav pohotovosti a vláda v Soule sa zišla na mimoriadnom rokovaní. Biely dom vydal len krátke stanovisko, podľa ktorého USA situáciu "pozorne sledujú".

Komunistický skanzen

Cenzurované správy, politickí väzni, mocná armáda. A hladomor. To je ríša zosnulého vodcu Kim Čong-ila dnes. Prežíva aj po rozpade socialistického tábora. Či skôr živorí...

Režim Kim Čong-ila sa doteraz opieral o asi miliónovú armádu. Na jej chod idú neuveriteľné peniaze - vyše tretina celého štátneho rozpočtu! Hladujú však už aj vojaci. "Polovica z nás je menej, ako treba a sme podvyživení," opísal v nedávnom dokumente austrálskej televízie príslušník jednej z jednotiek.

Tvrdý boj o moc

Hoci propaganda informuje, že nástupca "Drahého vodcu" je jasný, v strane sa nedávno tvrdo bojovalo o moc. Nie každému sa páčilo, že zosnulého lídra nahradí jeho syn Kima Čong-un.

Je vraj príliš mladý. Oficiálne sa síce nevie, koľko má rokov, hovorí sa však, že tridsať to nebude. A aj napriek tomu už zastáva peknú kôpku funkcií. Vrátane pozície veliteľa všemožnej, i keď hladujúcej armády.

Kim Čong-il sa podľa oficiálnych údajov narodil 16. februára 1942 na posvätnej hore Päktu-san. Niektorí historici však o tom pochybujú a tvrdia, že skutočným miestom narodenia syna dlhoročného komunistického diktátora Kima Ir-sena bol vojenský tábor v Rusku, kde jeho otec bojoval proti japonským jednotkám. ČÍTAJTE AJ TU.

Izolovaná krajina s jadrovými zbraňami

Severná Kórea patrí medzi krajiny, ktoré majú vlastný jadrový program. Použitím atómovej bomby sa čas od času aj vyhráža. 

Zdravie jej zosnulého vodcu bolo dlho nalomené, V roku 2008 pravdepodobne utrpel mozgovú príhodu.

Trpel vraj aj chorobami srdca a cukrovkou. Ako na tom bol Kim Čong-il naozaj? Nevedno, oficiálna propaganda režimu robila okolo zdravia "Drahého vodcu" tajnosti.

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy