Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vianočný stromček? Len skúste, hrozí KĽDR
Zdielať na

Vianočný stromček? Len skúste, hrozí KĽDR

Severná Kórea pohrozila Južnej "nepredvídateľnými následkami", ak uskutoční svoj zámer a v blízkosti demarkačnej línie oddeľujúcej obidve krajiny postaví vianočný stromček. Zopakuje sa scenár z minulého roka? Vtedy totiž miesto priania Veselé Vianoce poslala Severná Kórea ako "darček" streľbu...

Vianočný stromček = psychologická vojna

Ministerstvo obrany Južnej Kórey má momentálne na stole žiadosť jednej náboženskej skupiny. Tá by totiž chcela na pahorku vo vojenskej zóne, tri kilometre od hraničnej línie, vztýčiť kovovú konštrukciu vysokú 29 metrov vo forme vianočného stromčeka aj s lampiónmi.

Pchjongjang to označil za "pokus o psychologickú vojnu" proti severu a Soulu hrozí odvetou, ak sa stromček skutočne rozžiari.

Dohoda z roku 2004 aj o stromčeku

Podľa AFP sa obe krajiny Kórejského polostrova už v roku 2004 rozhodli, že v blízkosti bezpečnostného pásma pozdĺž spoločnej hranici zastavia akékoľvek oficiálne propagandistické akcie. Južná Kórea tiež súhlasila, že tu nebude rozsvietený vianočný stromček.

Minulý rok sa stalo prvýkrát, že Soul od dohody ustúpil a strom rozsvietil. Okrem iného vyvolal tento krok potopenie jeho fregaty severokórejským torpédom. KĽDR nakoniec napätie ďalej vystupňovalo.

Severná Kórea stále ostáva asi najmenej prístupnou krajinou sveta. Uzavretý komunistický režim tu dotiahol myšlienku železnej opony do absolútnej dokonalosti. Pozrite si svedectvo Slováka, ktorý ju niekoľkokrát navštívil:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy