Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Komunistická exotika na vlastnej koži. Ako sa žije v S. Kórei
Zdielať na

Komunistická exotika na vlastnej koži. Ako sa žije v S. Kórei

Severná Kórea je asi najmenej prístupnou krajinou sveta. Uzavretý komunistický režim dotiahol myšlienku železnej opony do absolútnej dokonalosti. Donedávna sa tam nedalo dostať vôbec, dnes je to len o čosi jednoduchšie. Preto je výlet do tejto krajiny takým malým dobrodružstvom.

Roman Harák si z krajiny za vysokým, neprehliadnuteľným múrom, priniesol množstvo zážitkov zdokumentovaných vo fotografiách aj videách. Pri niektorých z nich sa až dych zastavuje.

Slová izolovanosť a nevedomosť tu totiž prekonali doposiaľ známe hranice.

Práce pre každého, ale...

Krajina preformulovala pojmy ako tlač a komunikácia, dobrovoľná práca a stopercentná zamestnanosť, sebaprezentácia pred "návštevou zo zahraničia", cestovanie či právo.

Jedným z príkladov sú tiež nádherne široké diaľnice, po ktorých však nikto nejazdí, pretože vlastniť auto je zakázané. Paradoxné je, že atraktívnym povolaním pre ženy je riadenie premávky bez premávky.

Ľudia neveria správam zo sveta

"Ľudia tu sú odmeraní, strohí k turistom. Boja sa rozprávať, pretože nevedia, čo môžu a nemôžu povedať. Dokonca ani neveria správam zo sveta," komentoval "informovanosť" Kórejčanov Harák. Ak si pamätáte, ako odôvodňovali naše vládne elity uzavretosť komunistického Československa pred Západom, pochopíte...



"Medzinárodné telefónne linky sú tu napríklad pre cudzincov neprístupné. Nám sa však podarilo spojiť sa so Slovenskom, ale za 4,30 eura za minútu." Aj toto je ďalší bod ťažkého života v Severnej Kórei, aký si my nevieme možno ani predstaviť.

Noviny.sk

Najčítanejšie správy