Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vojna v Kórei?! Sever zaútočil na Juh
Zdielať na

Vojna v Kórei?! Sever zaútočil na Juh

"Ľudia sú vystrašení na smrť a paľba pokračuje." Takto opísal svoje pocity jeden zo svedkov, keď niekoľko rakiet delostrelectva KĽDR dopadlo na juhokórejský ostrov. Streľba, ktorú juhokórejskí vojaci opätovali, si vyžiadala niekoľkých zranených. Ide o najväčší vojenský stret oboch Kóreí za posledné roky.

Asi 50 rakiet dopadlo na juhokórejský ostrov Jon-pchjong, ktorý sa nachádza neďaleko spornej hranice v Žltom mori. Paľba si vyžiadala životy dvoch juhokórejských vojakov, kým 17 ďalších spolu so štyrmi civilistami utrpeli zranenia.

Severná Kórea uviedla, že delostreleckú paľbu začala susedná Južná Kórea, čím prinútila Pchjongjang k vojenskej akcii. Juhokórejská armáda na svoju obranu uviedla, že pred útokom KĽDR naozaj uskutočnila test rakety. Vystrelila ju však na západ, nie na sever.

K situácii sa vyjadril aj Pentagón. Americké ministerstvo obrany dnes uviedlo, že je priskoro hovoriť o spôsoboch, ako by armáda USA mohla odradiť Severnú Kóreu od ďalšieho útoku po tom, ako spustila delostreleckú paľbu na juhokórejský ostrov. Hovorca Pentagónu Dave Lapan informoval, že USA do regiónu nevyslali žiadne ďalšie vojenské jednotky. Odmietol však reagovať na otázku, či sú americké sily v Južnej Kórei vo zvýšenej pohotovosti. 

Najčítanejšie správy