Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Luxusné budovy a zábavné parky. Aj to je Pchjongjang
Zdielať na

Luxusné budovy a zábavné parky. Aj to je Pchjongjang

PCHJONGJANG / Severná Kórea je stále jednou z najizolovanejších krajín sveta. Hlavné mesto Pchongjang je metropolou v pravom slova zmysle. Jeho návšteva patrí k veľkým zážitkom a spadajú do kategórie neuveriteľné.

Autá. Po cestách sa preháňajú luxusné značky vozidiel. Nechýbajú športové Lexusy, či posledné modely BMW alebo Audi.

Topánky. Mnohé ženy sa obliekajú modernejšie a farebnejšie ako vo zvyšných častiach sveta. Nosia vysoké podpätky a zdobia ich drahé drahokamy, píše Washington Post.

Ako v Dubaji

Changjon Street, v srdci mesta v blízkosti námestia niekdajšieho vodcu Kima II. Sunga, sa zmenila na nepoznanie.

Okrúhle bytové veže lemujú ulicu, v noci sú krásne osvetlené neónmi. Mesto prirovnávajú k Dubaju. Počas dňa sa veže odrážajú v trblietavej rieke. Z Potemkinovej dediny sa tak stala dominanta KĽDR.

Reprofoto/thefabweb.com

Žobráci a vzrastovo menšie deti

Situácia mimo mesta zostáva aj naďalej zúfalá. Štát neposkytuje nič podobné ako sociálne dávky, krajina sa pasuje s obrovským hladom.

Aj v Pchongjangu stále existujú známky extrémnej chudoby, ktorá výrazne prevyšuje bohatú vrstvu.

Reprofoto/rcfnk.org

Staré ženy nosia na chrbtoch ťažký náklad, muži sedia na krajoch cesty a žobrú a severokórejské deti sú výrazne menšie ako ich juhokórejskí rovesníci.

Pre elitu

Miestami máte pocit, že ste sa ocitli v zábavnom parku. Na Kimovom námestí sa nachádzajú repliky miniatúrnych tankov, rakiet a bronzové sochy Kima a jeho syna Kim Čong-ila.

"Zábavné parky, vodné parky s toboganmi, jazdecké parky - všetky sú zamerané na elity. Bežní obyvatelia sa sem nedostanú," vysvetľuje bývalý americký diplomat Evans Revere, ktorý strávil niekoľko rokov v Severnej Kórei.

Veľkolepé zábery

Nedávno sa objavilo na internete video s názvom Vstúpťe do Pchongjangu. Vzniklo na zákazku pekingskej cestovnej kancelárie, ktorá sa špecializuje na zájazdy do KĽDR v spolupráci s jednou z troch tamojších štátom povolených a regulovaných turistických agentúr.

Prinieslo nevídané zábery z metropole totalitného štátu. Nechýbajú láskaví strážcovia zákona, smejúce sa deti v skateparku alebo veľkolepé zábery na dominantu dva a pol miliónovej metropole.

Vstúpťe do Pchjongjangu. Iného, ako ho poznáte, láka turistov reklama:

Novinárom z americkej CNN sa podarilo nakrútiť prísny severokórejský režim. Sprievod ale ani na chvíľu nedovolil žurnalistom zamiešať sa medzi bežných obyvateľov Pchongjangu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy