Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jeden deň v živote Severokórejčana, takto sa tam žije
Zdielať na

Jeden deň v živote Severokórejčana, takto sa tam žije

PCHONGJANG / Severokórejskí utečenci často prinášajú svedectvo o mučení a represii v ich krajine. Aký je život tých, ktorí v komunistickom skanzene ostávajú? Na otázku sa snažil odpovedať britský denník The Guardian.

Deň začína v Pchojngjangu, ktorý severokórejská vláda označuje za hlavné mesto revolúcie okolo šiestej hodiny. Na raňajky je obvykle kukuričná kaša, možno varené vajíčka alebo nesladený jogurt. Deti majú rozmiešané mlieko v prášku, píše The Guardian.

Potom nastáva čas ísť do práce. KĽDR má veľkú populáciu pracujúcich a zamestnaných je aj mnoho žien. Častokrát sú aj vojačkami.

Ženy môžu používať make-up

Líčenie je u žien v Pchjongjangu stále častejšie. Väčšinou sa maľujú ale až po dokončení školy. Dostupné sú pleťové mlieka, púdre, očné špirály či rúže.

Make-up je povolený aj v kanceláriách. Mnoho žien trápia škvrny na koži kvôli zlej strave a preto používajú viac líčidiel. Bežné sú dlhé vlasy, ale rozpustené vyvolávajú nesúhlasné pohľady.

Účesy mužov sa rozhodne nedajú označiť za radikálne. V osemdesiatych rokoch, keď sa poprvýkrát na politickom výslní objavil vodca Kim Čong-il, stal sa populárny jeho krátky účes. Známy ako "rýchly vojenský zostrih". Obľúbený je aj natupírovanejší účes, ktorému dával prednosť zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen a neskôr aj Kim Čong-il.

Typický účes súčasného mladého vodcu KĽDR Kim Čong-una je krátky zostrih vzadu a po stranách vyčesaná vlna hore. Zatiaľ sa ale príliš neujal.

Uvoľnené trendy

O móde ako takej sa v KĽDR nedá príliš hovoriť, pretože väčšinu oblečenia navrhuje Odevné výskumné stredisko odboru odevného priemyslu. Trendy sa v poslednej dobe uvoľnili a povolené sú aj jasné farby, ktoré podľa nových pravidiel splňujú kritériá "socialistického životného štýlu".

Pchjongjang povoľuje aj prístup k niektorým zahraničným štýlom. Napríklad japonské hodinky prezrádzajú o človeku, že má vplyvné postavenie. Zahraničné hodinky z inej krajiny naznačujú veľmi vysoké postavenie človeka.

Čím ďalej tým viac sa na trhu objavujú aj značky Adidas, Disney, väčšinou  ide o falzifikáty. Dokazuje to, že stúpa prístup obyvateľov k tovaru pašovanému z Číny.

V móde sú aj džínsy, ktorých nosenie je riskantné. Občas sa dočkajú zákazu ako prejav "dekadencie", rovnako ako dlhé vlasy u mužov. Tie môžu viesť k zadržaniu políciou a následne k nútenému ostrihaniu.

Pred dvomi rokmi bola v KĽDR potravinová kríza, pozrite si rozhovor: 

Jedným z každodenných rituálov Severokórejcov je uistiť sa, či majú na oblečení pripnutý odznak s Kim Ir-senom. Tieto odznaky sú v obehu od konca šesťdesiatych rokov, kedy ho začalo miestne umelecké štúdio vyrábať. Najskôr pre straníkov.

Obchoduje sa s nimi aj na čiernom trhu, kde môžu stáť niekoľko stoviek severokórejských wonov. V meste, kde ľudia len zriedkavo nosia hotovosť, šperky alebo kreditné karty, sú odznaky jedným z najčastejších terčov vreckových zlodejov.

Väčšinu ulíc mesta tvoria bloky vysokých panelových domov. Tí, ktorí bývajú vo vyšších poschodiach, vyrážajú do práce skôr. Kvôli chronickým výpadkom prúdu fungujú výťahy len príležitostne, pokiaľ vôbec idú.

Veľa budov má 20 až 40 poschodí. Mestom kolujú príbehy o starých ľuďoch, ktorí nemôžu nikdy opustiť byt. Rodiny vynakladajú značné úsilie, aby svojich starších príbuzných presťahovali do nižších poschodí. To je zložité a mnohokrát za úplatok.

Lacné potešenie obyvateľom Pchongjangu ponúka fajčenie. Keď je nedostatok cigariet, ako sa často stáva, ľudia si balia vlastné. Dá sa to vnímať aj ako symbol odporu, pretože za najlepší papier na balenie cigariet je považovaný Rodong sinmun, ústredný denník Kórejskej strany práce.

Súvisiace články