Polojasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Média informovali o smrti vodcu Kim Čong-una
Zdielať na

Média informovali o smrti vodcu Kim Čong-una

Sociálne média po celom svete šírili správy o zavraždení severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informoval o tom spravodajský server BBC. Správy o násilnej smrti vodcu na severokórejskom veľvyslanectve v Pekingu sa začali šíriť z činskej šebovej stránky s mikroblogmi.

Neskôr ich prebrali užívatelia sociálnej siete Twitter. Podľa analytikov sú tieto správy vysoko nepravdepodobné. Fámy mali údajne šíriť aj dve falošné kontá BBC na Twitteri. Tie sú však už mimo prevádzky.

Nič nenaznačuje, že vodca je mŕtvy

Americkí spravodajci podľa zdrojov televízie CNN uviedli, že smrti vodcu izolovaného komunistického štátu nič nenasvedčuje. "U tejto spoločnosti si nemôžete byť nikdy na 100 percent istí, my ale jednoducho nevidíme žiadny odkaz," povedal pre CNN vysoko postavený člen americkej spravodajskej služby.

Podľa doterajších rozborov ide zrejme o súčasť "vykalkulovaného úsilia narušiť ekonomiku Južnej Kórei" prostredníctvom náznakov, že v krajine jej severného suseda veci nefungujú ako by mali. 

Žiadne oficiálne správy

Kim Čong-un sa vedenia krajiny ujal koncom minulého roka po smrti jeho otca, dlhoročného severokórejského vodcu Kim Čong-ila. K správam o zavraždení Kim Čong-una sa podľa BBC a CNN nevyjadril žiadny činiteľ, ani čínske štátne média alebo juhokórejská tlačová agentúra.

Oslava narodenín

Severokórejský vodca Kim Čong-un pravdepodobne 8. januára oslávil narodeniny. O jeho životných dátach však neexistujú spoľahlivé informácie. Podľa náznakov môže mať vek medzi 26 a 28 rokmi, niektorí špekulujú, že by mohol sláviť okrúhle tridsiatiny. Štátna televízia KĽDR pri tejto príležitosti odvysielala reportáž z vodcovej "inšpekcie".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy