Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Strašná realita v Severnej Kórei. Bitka pre kukuricu...
Zdielať na

Strašná realita v Severnej Kórei. Bitka pre kukuricu...

Potravinová kríza v Kórejskej ľudovej demokratickej republike už kruto postihuje aj tie najúrodnejšie oblasti na juhozápade krajiny. Takisto v regiónoch, ktoré sú tradičnými dodávateľmi ryže, umierajú hladní ľudia, napísala agentúra AFP s odvolaním na juhokorejský spravodajský server Daily NK.

"Kvôli ešte väčšiemu nedostatku potravín v tomto roku sa objavili správy, že ľudia umierajú dokonca aj v provinciách Hwanghe namdo a Hwanghe pukto," uviedol server Daily NK s odkazom na poľnohospodárske srdce krajiny.

Bitka pre kilo kukurice

Šesť ľudí zomrelo na hlad napríklad v dedine Sinkje potom, čo úrady rozhodli dodať každej domácnosti núdzovú dávku obsahujúcu len jeden až dva kilogramy kukurice, informoval spomenutý zdroj.

Daily NK rovnako potvrdil, že v každom poľnohospodárskom družstve v oblasti mesta Hedžu si nedostatok potravín vyžiadal v apríli zhruba desiatku obetí. V provincii Hwanghe namdo podľahlo podvýžive neupresnený počet robotníkov miestnej oceliarne, keď tu bolo úplne zastavené rozdávanie potravinových prídavkov.

Všetko putovalo k elite

Za všetko môže znížená produkcia ryže v dôsledku povodní v minulom roku. Väčšina jesenného zberu putovala do armádnych zásobovacích skladov či k obyvateľom metropoly Pchjongjangu, kde žije elita komunistického režimu, konštatoval webový denník.

V provincii Hwanghe namdo bola naviac situácia skomplikovaná obchodnými a cestovnými obmedzeniami počas trojmesačného obdobia smútku po smrti bývalého severokórejského komunistického vodca Kim Čong-ila, ktorý umrel 17. novembra.

Trvá to už príliš dlho

Oficiálny systém distribúcie potravín KĽDR, ktorý je súčasťou štátom riadenej severokórejskej ekonomiky, sa zrútil v období hladomoru v polovici 90. rokov minulého storočia, ktorý si podľa OSN vyžiadal státisíce ľudských životov.

Od tej doby si KĽDR nedokázala s akútnym nedostatkom potravín poradiť. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy