Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Severná Kórea raketu neodpáli. Zatiaľ...
Zdielať na

Severná Kórea raketu neodpáli. Zatiaľ...

Svet mal opäť raz paniku z komunistickej Severnej Kórei. A to pre jej plány vypustiť raketu, ktorá podľa nej má len prepraviť satelit na obežnú dráhu Zeme. Zámer však vzbudzuje obavy, že ide o zámienku ako otestovať svoj arzenál. V stave pohotovosti je Japonsko aj Južná Kórea.

Vypusteniu rakety s dlhým doletom totiž aktuálne neprajú poveternostné podmienky. Termín je pritom nejasný."Počasie je zlé, naviac už vypršal čas, ktorý bol k vyslaniu rakety pre dnešný deň stanovený," uviedla japonská agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Aj minule až druhý deň

Severná Kórea oznámila medzinárodným leteckým, námorným a telekomunikačným úradom, že raketa, ktorá má vyniesť na obežnú dráhu družicu, odštartuje medzi 12. a 16. aprílom. Štart by sa mal uskutočniť v čase od 7:00 do 12:00 miestneho času. 

Pchjonjang dnes nijak neupresnil čas kontroverzného štartu rakety, ktorý západ považuje za zámienku pre test severokórejských raketových zbrojných technológii. V roku 2009 KĽDR pri podobnej situácii vyslala raketu na druhý deň päťdenného štartovacieho okna.

Štart vraj sleduje 200 novinárov

Kórea opakovane prehlasuje, že raketa Unha-3 bude vypustená s mierovými účelmi. Jej jedinou úlohou bude vyniesť na orbit komunikačnú družicu Kwangmjongsong-3. Tá ma na Zem posielať informácie o úrode, lesnom bohatstve, prírodných zdrojoch a počasí v KĽDR.

Na dôkaz otvorenosti severokórejský komunistický režím pozval do vesmírneho strediska Tongčchangri údajne až 200 zahraničných novinárov a v metropole Pchjongjangu nainštaloval v tlačovom stredisku veľkú obrazovku, kde môžu ďalší reportéri sledovať štart.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy