Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Zem prechádza veľkou zmenou, kôra už nerastie!
Zdielať na

Zem prechádza veľkou zmenou, kôra už nerastie!

Zemská kôra už nerastie! Dokazuje to štúdia vedcov z Univerzity v Portsmouthe. Podľa nich sa totiž kôra našej Zeme naďalej ničí pri pohybe tektonických dosiek. No stáva sa tak oveľa pomalšie...

"Tempo rastu zemskej kôry bolo vysoké predovšetkým prvú až druhú miliardu rokov po sformovaní planéty. Rast pokračoval aj ďalšie tri miliardy, ale bol omnoho pomalší," uviedol vedúci štúdie Craig Storey. 

Pohyb tektonických dosiek

Postupne sa stav ustálil, keď Zem regulovala tvorbu kôry priebežnou deštrukciou a recykláciou už existujúcej zemskej kôry. Tento mechanizmus je známy ako pohyb tektonických dosiek, ktoré sa pohybujú a zrážajú, podsúvajú pod seba, a tak vytvárajú alebo ničia novú kôru - uvoľňujú sa totiž ohromné objemy magmy.

Stará kôra je posúvaná do spodných vrstiev zemského plášťa. Okolo oblastí posuvov vznikajú reťazce sopiek. Podobným spôsobom tak vznikli aj dnešné Andy.

Mechanizmus bol narušený

Storey tvrdí, že zemská kôra prechádza fázami dramatických zmien a naznačený mechanizmus recyklácie bol narušený. Na základe analýzy vzoriek sedimentov a sledovania prítomnosti zirkónu vedci zrekonštruovali pohyb a ukladanie magmy.

Vďaka tomu potom mohli odpočítať pomer medzi vznikajúcou a zanikajúcou zemskou kôrou.

Z troch na 0,8 kilometra kubického

Zistili tak, že 65 percent kontinentálnej zemskej kôry sa sformovalo pred tromi miliardami rokov. Z toho plynie, že každý rok, počas prvej a druhej miliardy rokov pribúdali tri kilometre kubické kôry. Tento rast však v nasledujúcich troch miliardách rokov rýchlo klesal na 0,8 kilometra kubického za rok.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články