Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neutrónový monitor ponúka unikátny pohľad do vesmíru
Zdielať na

Neutrónový monitor ponúka unikátny pohľad do vesmíru

Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied už nepretržite 30 rokov pozoruje na Lomnickom štíte kozmické žiarenie pomocou neutrónového monitora. Kozmické žiarenie má vplyv na rôzne družice, lietadlá, či niektoré prístroje aj na Zemi. A robí problémy aj práve teraz...

Plechová búda...

Sledovaním kozmického žiarenia vedci na Lomnickom štíte nepriamo pozorujú aj Slnko a jeho aktivitu. Bežný návštevník môže z prístroja vidieť len "plechovú búdu" na streche objektu, v ktorej je schovaný neutrónový monitor.

Meranie kozmického žiarenia síce na Lomnickom štíte začali už v januári 1958, ale až od roku 1982 majú na Lomnickom štíte nepretržitý zber dát pomocou osemdetektorového neutrónového monitora NM64, ktorý pracuje na streche objektu.

Najhorší bol rok 1989

„Máme dáta z 30-tich rokov meraní. Zmeny intenzity kozmického žiarenia sú dôležité pre poznanie fyzikálnych procesov, ktoré prebiehajú medzi Slnkom a Zemou, okrem iného napríklad aj pre kozmické počasie, ktoré je dôležité, lebo vyvoláva negatívne efekty na družiciach, lietadlách, ale aj na zemskom povrchu v technologických systémoch,“ uviedol Karel Kudela z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied v Košiciach.

Doteraz najsilnejšia erupcia kozmického žiarenia s produkciou častíc vysokých energií bola v septembri 1989. Výhodou pracoviska Ústavu experimentálnej fyziky na Lomnickom štíte je práve nepretržitosť údajov za posledných 32 rokov, z ktorých čerpajú nielen odborníci na Slovensku, ale aj v zahraničí. Bežní ľudia môžu kozmické žiarenie „vidieť“ vo forme polárnej žiary, ktorá sa občas dá pozorovať aj u nás.

SITA

Súvisiace články