Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zem chudne. Stratíme sa napokon vo vesmíre?
Zdielať na

Zem chudne. Stratíme sa napokon vo vesmíre?

50 000 ton! Presne toľko zo svojej hmotnosti stratí každoročne naša planéta. A to i napriek tomu, že každý rok na ňu dopadne 40 000 ton vesmírneho prachu. Aspoň to tvrdia Chris Smith a Dave Ansel z Cambridgskej univerzity. Informoval o tom portál novinky.cz.

Na Zem dopadá vesmírny prach

Prach, ktorý na Zem neustále dopadá, predstavuje odpad vzniknutý po sformovaní slnečnej sústavy. Naše gravitačné pole ho dokáže zachytiť a zvýšiť svoju hmnotnosť o 40 000 ton. 90 000 ton však naša planéta stratí vo forme vodíka a hélia, teda prvkov, ktoré sú veľmi ľahké a gravitácia Zeme ich neudrží.

Drobný prírastok hmotnosti má na svedomí podľa NASA aj globálne otepľovanie. Vyššia teplota v súlade so zákonmi termodynamiky navyšuje hmotnosť o 160 ton ročne. Na druhej strane, zemské jadro chladne a tým pádom prichádzame o 16 ton.

50 000 ton úbytku váhy vyzerá síce hrozivo, no v skutočnosti je to len 0,000000000000001 % z hmotnosti zemskej hmoty. Je to naozaj veľmi malé číslo a to znamená, že sa vo vesmíre rozhodne nerozplynieme. 

Prichádzame o vzácne hélium

Vedcov tento fakt až tak neznepokojuje. Nárast populácie či množstvo satelitov a rakiet vo vesmíre až taký vplyv na nárast hmnostnosti nemá. Ľudia totiž žijú aj tak len z toho, čo na Zemi už je a väčšina satelitov vo vesmíre aj tak zhorí. 

Prichádzame však aj o vzácne hélium, každoročne je to až 1600 ton. To využívame nielen pri plnení balónov, ale aj pri pokročilých technológiách ako je chladenie supravodivých magnetov.

Súvisiace články