Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ako vidia polárnu žiaru kozmonauti z vesmíru?
Zdielať na

Ako vidia polárnu žiaru kozmonauti z vesmíru?

Americká národná vesmírna agentúra NASA opäť fascinuje nádhernými zábermi. Tentoraz nám umožní preniesť sa na vesmírnu stanicu ISS a vidieť polárnu žiaru, ako keby sme boli kozmonauti.

Z výšky 362 kilometrov nad povrchom Zeme zaznamenali fotoaparáty vesmírnej stanice ISS slnečnú búrku, ktorá vyvolala úchvatné divadlo - polárnu žiaru. Vďaka časozbernej metóde snímok vysokocitlivých fotoaparátov ju môžeme prvý raz vidieť z pohľadu kozmonautov. Tento prírodný úkaz sa nazýva Aurora borealis (severná polárna žiara) alebo Aurora australis (južná polárna žiara).

Ako vzniká polárna žiara?

Polárna žiara vzniká, keď elektricky nabité častice slnečného vetra, hlavne elektróny ale aj protóny, alfa-častice a niektoré ťažké ióny dopadajú na vrchnú vrstvu atmosféry. Náraz častice spôsobí u molekuly alebo atómu nabudenie zodpovedajúce zmenenej elektrónovej konfigurácii. Elektrón "vyskočí" na vyššiu energetickú hladinu. Po krátkom čase sa elektrón vráti na pôvodnú hladinu a je vylúčené svetlo (fotón). Všeobecne sa tomu hovorí fluorescencia. Výskyt a svetlosť polárnej žiary závisí od sily slnečného vetra, ktorý je zase závislý od aktivity slnka.

polarna ziara Aljaska

wikipedia

Súvisiace články