Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na Zem práve útočí Slnko a silná magnetická búrka
Zdielať na

Na Zem práve útočí Slnko a silná magnetická búrka

Ide o najsilnejšiu magnetickú búrku, alebo najsilnejšiu slnečnú erupciu za posledných sedem rokov. Podľa amerických vedcov k Zemi Slnko chrlí množstvo elektromagnetického žiarenia, čoho dôsledkom je, že večer možno aj v Európe zažijeme jedinečnú polárnu žiaru... Ohrozené sú však riadiace veže, mobilné siete či vesmírne družice.

Ohrozená aj letecká navigácia

Geomagnetická búrka je teda najsilnejšia od roku 2005. Na päťstupňovej škále dosahuje úroveň tri (ďalšie dve úrovne sú charakterizované ako závažná a extrémna).

Podľa vedcov by tak mohla narušiť činnosť systémov, ktorými sú vybavené satelity, na póloch zase rádiové spojenie. Problémy môže spôsobiť aj rozvodným, vysokofrekvenčným sietiam či leteckej navigácii a ropným zariadeniam. Niektoré trasy preto možno presmerujú...

Podľa astronómov práve teraz napríklad v oblastiach Kanady môžu zmätočne ukazovať ručičky rôznych prístrojov. Napríklad kompasy na námorných či zaoceánskych lodiach.

Polárna žiara v Európe

Obyvatelia Európy a Ázie dokonca môžu spozorovať dnes večer polárnu žiaru. Farebné zmeny totiž spôsobuje urýchlenie presunu solárnych častíc až o päťnásobok. Keď sa mrak Slnkom vyvrhnutých nabitých častíc stretne s magnetickým poľom Zeme a s atómami dusíka a kyslíka v jej atmosfére, vzniká táto hra svetiel...

Žiaľ, takéto prebúdzanie sa slnka z jeho hlbokého spánku na slovensku neuvidíme. Škoda. Ak budú mať šťastie na čistú oblohu, do stredy sa možno aspoň na okamih zjaví na oblohe žiara susedom v Poľsku.

O pár rokov vedci očakávajú ešte ohromujúcejšie prebudenie Slnka. Možno také, aké pred 30 rokmi spôsobilo v kanadskom Quebecu celoštátny výpadok elektrického prúdu. Na dlhé hodiny sa v tme ocitlo 6 miliónov ľudí.

REUTERS

Súvisiace články