Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Venuša má ozónovú vrstvu! Kľúčovú podmienku pre život
Zdielať na

Venuša má ozónovú vrstvu! Kľúčovú podmienku pre život

Podobne ako naša Zem má aj planéta Venuša ozónovú vrstvu. Včera o tom v Paríži informovala Európska vesmírna agentúra (ESA). Porovnanie ozónovej vrstvy na Venuši, Marse a Zemi by malo vedcom pomôcť v pátraní po živote na iných planétach.

Ozónovú vrstvu na druhej planéte slnečnej sústavy zistila sonda Venus Express. S jej pomocou odborníci analyzovali svetlo z hviezd, ktoré preniklo cez atmosféru Venuše. Ukázalo sa, že sa časť ultrafialového žiarenia odrazila, čo je dôkaz prítomnosti ozónu.

Ozónovú vrstvu považujú astronómovia za kľúčovú podmienku pre život, pretože pôsobí ako ochrana pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia. Doposiaľ ju zistili okrem Zeme aj na Marse. Niektorí astrobiológovia tvrdia, že pokiaľ sú v atmosfére najdené oxid uhličitý, kyslík a ozón, mohlo by to znamenať, že tu existoval život.

Na Marse je ozónu málo a asi aj na Venuši

Pre životné podmienky ostáva však kľúčovým množstvo ozónu. Na Marse je ho málo a nevzniká následkom života, ale rozpadom molekúl oxidu uhličitého vplyvom slnečných lúčov. Rovnaký proces sa zrejme deje aj na Venuši. Ozónová vrstva sa tu nachádza vo výške asi 100 kilometrov nad povrchom Venuše a je pomerne riedko koncentrovaná.

isifa

Súvisiace články