Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vzrušení vedci! Objavili planétu čiernejšiu než uhlie
Zdielať na

Vzrušení vedci! Objavili planétu čiernejšiu než uhlie

TrES-2b je obežnica veľká ako najväčšia planéta našej slnečnej sústavy Jupiter. Nachádza sa v súhvezdí Draka a je zatiaľ najtemnejšou planétou, akú kedy americkí vedci objavili. Zatiaľ však nemajú ani potuchy, čo jej "temnotu" spôsobuje...

Pre porovnanie Jupiter odráža asi 30 percent svetla, zatiaľ čo exoplanéta, teda obria obežnica mimo našej slnečnej sústavy, odráža len jedno percento dopadajúceho svetla. "TrES-2b odráža svetlo podstatne menej ako čierna akrylová farba. Je to skutočne celkom neznámy, cudzí svet," informoval vedec David Kipping z Harvardsko-Smithsonianskeho centra pre astrofyziku.

Planéta je vzdialená asi 750 svetelných rokov. Nejde však o studenú planétu. "Je pomerne horúca a slabo vyžaruje teplo ako rozžeravený uhlík," dodáva ďalší z vedcov. Planéta krúži okolo svojej hviezdy len vo vzdialenosti päť miliónov kilometrov, čo je 30-krát bližšie než je Zem od Slnka!

Tým pádom sa jej povrch rozžeravuje na viac než 1000 stupňov Celzia a nie je preto jasné, prečo nežiari. Vesmírny teleskop Kepler pri pozorovaní obehu planéty nameral slabé kolísanie svetelnosti planéty. Vedci to vysvetľujú rozdielnou intenzitou osvetlenia jej povrchu.

A práve to podľa nich napovedá, že planéta je mimoriadne tmavá, teda pohlcuje svetlo. Svetelnosť kolísala v rozsahu 0,0006 percenta, čo je najmenšie kolísanie, aké kedy vedci pozorovali u exoplanét. Bolo by oveľa väčšie pri povrchu s väčším odrazom svetla...

io9.com

Súvisiace články