Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zem mohla mať dva mesiace! No spojili sa
Zdielať na

Zem mohla mať dva mesiace! No spojili sa

Americkí vedci prišli s unikátnym objavom. Podľa nich mala matička Zem v dávnej minulosti dva mesiace. Potom sa však zrazili a jeden z nich zrážku neprežil!

V dávnej minulosti sa diali pozoruhodné veci! Jeden z menších mesiacov milióny rokov krúžil okolo svojho väšieho "kamaráta." Zo zatiaľ bližšie nešpecifikovaných príčin sa s ním zrazil. Dokazuje to nový počítačový model, ktorý vysvetľuje aj to, prečo je povrch dnešného mesiaca iný z privrátenej a iný z odvrátenej strany.

Ľudia však nemohli byť svedkami tohto pozoruhodného nebeského divadla. Všetko sa to malo totiž odohrať pred 4,4 miliardami rokov! Oba mesiace mali obiehať okolo Zeme, ten väčší bol údajne trikrát širší a 25-krát ťažší ako jeho spolupútnik. Gravitácia bola na ňom taká silná, že menší mu nedokázal vzdorovať.

Martin Jutzi and Erik Asphaug

"Zrazili sa pri rýchlosti asi 800 km/h, čo je vo vesmírnych merítkach veľmi malá rýchlosť," vysvetľuje planetárny vedec Erik Asphaug z Kalifornskej univerzity. Vraj sa vtedy ani horniny netavia, stret prirovnáva k hodeniu torty do tváre. Aj preto menší z mesiacov nevytvoril na tom väčšom krátery.

Súvisiace články