Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ďalšia planéta podobná Zemi? Vedci to nevylučujú
Zdielať na

Ďalšia planéta podobná Zemi? Vedci to nevylučujú

Medzinárodnému tímu astronómov sa podarilo objaviť 50 doteraz neznámych exoplanét, z ktorých jedna sa pravdepodobne nachádza na okraji obývateľnej zóny, čo znamená, že by na nej mohli byť vhodné podmienky na život.

Spomínané planéty objavil Michel Mayor z Université de Geneve s kolegami pomocou spektrometra HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), ktorý je súčasťou teleskopu Európskeho južného observatória (ESO) v čílskom La Silla.

Budú na nich hľadať aj kyslík

Spomedzi päťdesiatky objavených planét je 16 takzvaných superzemí, čiže planét s objemom väčším ako Zem, ale menším než plynné obry ako Jupiter. Päť z týchto superzemí má veľkosť menej než päťnásobku Zeme. "Tieto planéty budú patriť medzi najvhodnejšie ciele pre teleskopy, ktoré budú hľadať v ich atmosférach stopy života ako napríklad prítomnosť kyslíku," uviedol Francesco Pepe zo Observatoire de Geneve.

Život ako na Zemi

Jednou z týchto piatich planét je aj HD 85512 b s objemom približne 3,6-násobku Zeme, ktorá sa navyše nachádza na okraji obývateľnej zóny. Ide o úzku oblasť v okolí hviezdy, kde by sa na povrchu planéty mohla nachádzať voda v tekutom skupenstve. Ak by sa tento objav potvrdil, šlo by len o druhú známu exoplanétu, na ktorej by mohol existovať život.

ISIFA

Súvisiace články