Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Objav vedcov. Delfíny na seba pískajú mená
Zdielať na

Objav vedcov. Delfíny na seba pískajú mená

LONDÝN / Delfíny skákavé (Tursiops truncatus), žijúce vo voľnej prírode, používajú na identifikáciu unikátne pískanie, na ktoré odpovedajú, keď na nich niekto z ich okolia zapíska menom. V novej štúdii na skupine 200 delfínov to zistili vedci.

Najnovší výskum sa robil pri východnom pobreží Škótska. Zistenie vedcov tak pasovalo delfíny do pozície jediných cicavcov okrem človeka, ktorí používajú mená ostatných, aby upútali ich pozornosť.

Delfíny na seba pískajú

"Je to prvý dôkaz, ktorý naozaj máme o pomenovaní a označení vo zvieracom svete," povedala hlavná autorka štúdie Stephanie Kingová z katedry biológie na škótskej univerzite St. Andrews. "Vznikajú tu dosť zaujímavé paralely medzi ľudskou komunikáciou a komunikáciou delfínov, o ktorej ľudia predpokladajú, že existuje, ale až doposiaľ nebola experimentálne preukázaná," dodala biologička.

Vedci už skôr zistili, že si každý delfín vytvára behom prvých mesiacoch života svoje vlastné typické pískanie. Potom trávia veľa času tým, že plávajú po okolí a svoje meno oznamujú. Toto typické označovacie pískanie jednotlivých delfínov tvoria zhruba polovicu zvukov vydávaných voľne žijúcimi delfínmi, dodala Kingová.

So spoluautorom štúdie Vincentom Janikom sa predovšetkým zaujímalo o to, čo sa stane, keď delfíny počujú niekoho iného pískať ich meno. Preto nahrali zvuky skupiny delfínov a potom im ich, postupne po jednotlivých písknutiach, opäť prehrávali.

Reagovali na svoje pískanie

"Zaujímavé bolo, že delfíny reagovali len v prípade, že počuli svoje pískanie," uviedla Kingová, ktorej štúdia vyšla v americkom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. "Potom sa veľmi rýchlo ozvali a niekedy aj opakovane, rovnakým spôsobom na žiadne iné pískanie nereagovali," dodala.

Vzhľadom k tomu, že približne polovica delfínieho pískania tvorí opakovanie ich vlastného mena, ďalšou veľkou úlohou bude zistiť, "o čom hovoria v zbytku pískania," povedala Kingová. "Zatiaľ nevieme, k čomu sa používa ostatná polovica komunikácie," dodala. "A to bude ďalší krok vo výskume dorozumievania sa delfínov." 

Delfínia šikana

V USA v roku 2012 riešili vskutku nezvyčajný prípad šikanovania. Nezvyčajný preto, lebo jeho obeťou bol delfín. Ešte nezvyčajnejšie ale bolo, že ho šikanovali vlastní súkmeňovci. No a tento delfín sa zo strachu pred nimi, ukryl v kalifornskom prístave. Pozrite sa...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články